Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Колико дуго можете да држите пилетину у фрижидеру?

Стручњаци открили колико дуго можете да држите сирову и кувану пилетину у фрижидеру без ризика од тровања храном.
Фото: Pexels/Towfiqu barbhuiya

Било да се ради о тањиру печене пилетине од недељног ручка или да су у питању батаци од вечер спаковани у пластичној кутији, сви смо у неком тренутку оклевали поједемо ове остатке после извесног времена, сумњичави према месу и колико може да „издржи“ у фрижидеру. И већина нас је углавном одлучила да „игра сигурно“ и да се ратосиља остатака, упркос томе што поред данашњих цена, никоме није лако да баца храну.

Наиме, препорука је да се фрижидери и расхладна опрема за држање хране подеси на осам степени или ниже, да храну треба чувати у „чистим, затвореним“ посудама како би се спречило њено кварење. Ово неће да заустави развој бактерија у потпуности, али ће драматично да га успори.

Уз то, Америчко министарство пољопривреде (УСДА) наводи да се салата од пилетине, као и пилеће пљескавице и остаци припремљене (печене, динстане, пржене) пилетине, која је брзо охлађена и добро покривена, могу чувати три до четири дана пре него што се конзумирају. Потпуно куване пилеће кобасице и остаци печене пилетине из рерне могу да трају још неколико дана преко, због високог нивоа натријума који помаже у очувању.

Међутим, у Великој Британији, не постоји ниједна препорука која дозвољава држање спремљене пилетине у фрижидеру дуже од два дана – чак и ако не показује знаке кварења. Према британским прописима, ако је ваша пилетина спремљена и замрзнута, требало би да је употребите у року од 24 сата и да је поново загрејате пре него што је конзумирате.

Када је у питању сирова пилетина, најбоље је да се придржавате савета о року употребе и баците храну којој је истекао рок трајања. И даље је потребно да пазите знаке прокрвљености меса, односно да га добро прегледате да ли има промене у боје (сива или зелена) и промене мириса, које подсећају на амонијак.

Зато је и препоручљиво да одмах замрзнете свежу пилетину уколико нисте сигурни да ли ћете имати времена да све поједете пре истека рока од два дана.

– Можете да замрзнете кувану пилетину на дуже време. А најбољи укус ће имати ако је поједете у року од три до шест месеци. Ако је дуже замрзнуто, и даље ће бити безбедно за јело, али се текстура можда мало променила

Kako da pravilno sterilišete tegle za zimnicu? Postupak je jednostavan, a važan

Преузмите андроид апликацију.