Почетна > Живот и стил
Живот и стил

6 идеалних намирница за смањење губитка косе

Поред нормалног процеса старења, људи могу изгубити косу због здравствених стања као што су дијабетес, стрес, аутоимуни поремећаји, недостатак сна и недостатак витамина.
Фото: Pexels/Nataliya voitkevich

Чини се да неки људи губе косу иако не пате од неких пзбиљних болести. Ако спадате у другу категорију, онда постоји нада да ћете спречити губитак косе једноставним уношењем неколико промена у своју дневну исхрану.

Ево неких од најбољих намирница за борбу против губитка косе, према Клиници за дерматологију у Бирмингему. Оне би вам могле помоћи…

Спанаћ

Губитак косе, према студијама које су спроведене, у неким случајевима је последица екстремног недостатка гвожђа и витамина Д2 у телу неких људи. Спанаћ је одличан извор гвожђа и витамина Ц, који такође помаже телу да апсорбује гвожђе. Салата од спанаћа, са печуркама или куваним јајима, која су богата витамином Д, може значајно да смањи губитак косе.

Храна богата бакром и цинком

Вашем телу је потребна само мала количина бакра да би остало здраво. Међутим, неопходно је помоћи вашем телу да правилно функционише, а то укључује и здрав раст косе. Довољно бакра у вашем телу ће спречити губитак косе и помоћи да ваша коса постане гушћа. Цинк је такође изузетно важан за здраву косу јер помаже у производњи нових ћелија косе. Намирнице богате цинком укључују спанаћ, јаја, орахе, зелени грашак, сланутак, сунцокретово семе, овсене пахуљице и пшеничне клице.

Лосос

Пошто се коса (као и нокти) састоје од протеина, изузетно је важно додати протеине у вашу свакодневну исхрану како бисте подстакли раст нове косе и одржали постојећу косу јаком и здравом. Вашој коси су такође потребни протеини за производњу кератина, једне од главних компоненти косе. Лосос, морски протеин пун витамина и омега-3 масних киселина, показао се изузетно ефикасним у подстицању раста косе.

Бета каротен

Бета каротен штити косу и стимулише жлезде које се налазе на вашем скалпу да производе себум, масну течност која је неопходна за здраву косу. Бета-каротен се налази у свом поврћу и воћу наранџасте боје, као што су бундева, шаргарепа, манго, слатки кромпир и слатка диња.

Мед

Мед, када се користи локално, може учинити много да спречи стањивање косе. Студије су спроведене на пацијентима који пате од стања које је укључивало свраб, љуштење и губитак косе. Учесници су замољени да наносе мешавину од 90% меда и 10% воде на кожу главе сваки други дан током месец дана. Сви учесници на крају студије су пријавили да су приметили значајно смањење губитка косе.

Цимет

Осим што мирис цимета буди успомене на празничну сезону, он такође помаже у побољшању циркулације која преноси хранљиве материје и кисеоник до фоликула длаке. За мањи губитак косе и здраву косу, обилно поспите овај ароматични зачин на кафу, тост, палачинке и било који други оброк или ужину током дана како бисте спречили губитак косе.

Kako jabuka pomaže kod mršavljenja? Trebalo bi da znaju svi koji su na dijeti

Преузмите андроид апликацију.