Џем од шљива је многима омиљени слатки воћни намаз, који уз хлеб и путер чини савршен доручак, а на палачинкама одличан домаћи десерт или слатку ужину. Стари бакин рецепт за шљиве обогатили смо једним мирисним састојком који дочарава јесен.
Састојци:
- 1 кг опраних и очишћених шљива
- 500 г шећера (или по укусу)
- 30-50 мл рума (или по укусу)
Припрема:
Свеже шљиве оперите и уклоните коштице. Пребаците их у шерпу са дебљим дном и ставите на средњу ватру. У овој фази промешајте шљиве да се не залепе за површину лонца. Шљиве ће ускоро почети да пуштају сок и тада само повремено можете да их промешате и кувате на лаганој или средњој ватри, важно је да смеса стално лагано кључа. Када се шљиве потпуно распадну, додајте шећер. Наставите са кувањем док не испари вишак течности из шљива, џем се згусне и свака кожица шљиве не стисне. Затим додајте рум – 30 или 50 мл. Кувајте још минут-два да алкохол испари и остане само леп мирис.
Провера да ли је џем готов:
Ставите кашику џема на тањир и сачекајте да се охлади. Ако охлађени џем више није течан, већ густ и полако се сипа – онда је спреман.
Припрема тегли за џема од шљива:
Оперите тегле. Укључите рерну на 100 °Ц (најбоље на опцију вентилатора) и ставите мокре тегле и чепове у рерну. Оставите их око 20 минута – тегле ће се осушити и дезинфиковати. Врући џем чувајте у врућим теглама и одмах добро затворите. Тегле држати у загрејаној али искљученој рерни док се не охладе. Затим их чувајте на сувом и тамном месту. Након отварања џем чувајте у фрижидеру док га потпуно не искористите.
Пријатно!
Kako da pravilno sterilišete tegle za zimnicu? Postupak je jednostavan, a važan
Преузмите андроид апликацију.