Почетна > Путовања
Путовања Свет

Маурицијус: Бисер Индијског океана

Марк Твен је својевремено написао да је Маурицијус створен пре раја, а да је рај накнадно створен по узору на Маурицијус и ово нике далеко од истине. Овај малени тропски рај у Индијском океану, налази се око 2.000 километара источно од афричког континента и иако је прва асоцијација на њега плажа, ова мала острвска држава има дугу и фасцинантну историју, разнолику културу и неодољиве природне лепоте.
Фото: Pixabay/stephencphotog

Поред својих блиставих плажа и луксузних ресорта, Маурицијус нуди и бројне друге активности, историјске знаменитости и културолошка искустава.

Овде се може планинарити по шумовитим планинама у унутрашњости и ронити у потрази за подморским шаренилом, ићи на излете до скоро савршених острваца, као и екскурзије до ботаничких вртова и колонијалних вила на плантажама. Уз све то, постоји могућност посматрања дивљих животиња, али и уживања у гастрономским специјалитетима.

За радознале, ту је и “прави” Маурицијус, са културно разноликим мирним рибарским селима далеко од ризорта. Укратко – ни мањег острва, ни више опција. Поређења ради, Маурицијус је по површини готово па дупло мањи од – Срема!

Маурицијус има богату историју која сеже вековима уназад. Острво су открили Арапи у 9. веку, али су први Европљани који су стигли овде били Португалци почетком 16. века. Они га међутим, нису населили, већ су га користили само како би направили паузу на својим путовањима из Индије за Европу и назад.

У 17. веку, острво су колонизовали Холанђани, који су му дали име по принцу Маурицијусу од Насауа. Међутим, Холанђани су због природних катастрофа напустили острво, а затим су га колонизовали Французи.

Фото: Wikimedia/ Arne Museler

Француски утицај остаје снажан до данас, посебно у језику и култури. У 19. веку, Маурицијус је прешао под британску контролу, а земља је добила независност 1968. године.

Иако је присуство људи пореметило екосистеме острва (између осталог искорењена је птица додо), на њему се и данас могу пронаћи бројне ендемске врсте, како биљне тако и животињске.

Оствро је вулканског порекла, а његови пејзажи обухватају предивне планинске масиве, богате шуме и бесконачне плантаже шећерне трске. Острво је окружено коралним гребенима, што га чини идеалним за роњење и снорклинг. Тропска клима гарантује топле дане током целе године, али и сезонске кише.

Најбоље време за посету је од маја до децембра када су температуре пријатне, а киша ретка. Главни град Маурицијуса је Порт Лоуис, живописни лучки град који се налази на северозападној обали острва. Град је спој модерних зграда, традиционалних тржница и културних знаменитости. То је такође пословни центар земље, али и место где туристи могу осетити аутентичну маурицијску атмосферу.

Фото: Pixabay/wurliburli

Лепота ове острвске државе огледа се и у њеној мултикултуралности. То је заједница са разноликом популацијом која укључује Индијце, Кинезе, Африканце и Европљане.

Овај културни микс рефлектује се у језику, храни, музици и свакодневном животу острва. Званични језик је енглески, али многи људи говоре француски, док је креолски језик најраширенији у свакодневној комуникацији. Такође, велики део становништва практикује хиндуизам, хришћанство и ислам, што доприноси шареноликости религијских фестивала.

Један од најпознатијих фестивала је Diwali, хиндуистички фестивал светлости, који се слави с великим ентузијазмом широм острва. Такође, кинеска Нова година и муслимански празници као што су Еид су важни догађаји.

Маурицијус је дом сега музике, традиционалног плесног жанра који има своје корене у афричкој култури робова и веома је популаран међу локалним становништвом. Храна је невероватно шаролика, и обухвата утицаје креолске, кинеске, индијске, и других кухиња.

Фото: Pixabay/Hhach

Кад су у питању плаже, оне се са правом сматрају неким од најлепших на свету. Познате су по свом савршено белом песку и тиркизном мору, окружене су палмама и зеленилом, што ствара идиличан тропски амбијент. Многе плаже су смештене близу коралних гребена, што омогућава одличне могућности за снорклинг и роњење.

Морски живот је разнолик, са богатим подводним екосистемима. Осим купања, посетиоци могу уживати у различитим воденим спортовима, као што су једрење, сурфовање, и кајакарење.

Фото: Pixabay/Tyna Janoch

Док су нестварно лепе плаже и луксузни хотели најпопуларнија ствар у вези са Маурицијусом, острво крије и нека мање позната, али једнако фасцинантна места. На пример, село Chamarel је дом „Земље седам боја“, геолошког феномена где се песак природно формира у слојевима различитих боја – од црвене, љубичасте до плаве и зелене. У близини се налазе и Chamarel водопади, један од највиших на острву.

Још једна занимљива дестинација је Île aux Aigrettes, острвце близу обале, који је претворено у природни резерват за заштиту ендемских врста.

Фото:Unsplash/Goran Backman

Посетиоци могу обићи острво уз водича и сазнати више о напорима за очување природе. За љубитеље аутентичних искустава, посета тржницама као што је Central Market у Порт Лоуису пружа прилику за упознавање локалног начина живота. Ова живахна тржница нуди све, од свежег воћа и зачина до ручно рађених сувенира, у бесконачном шаренилу боја, мириса и укуса.

Аутор текста: Н.К.

Jesenji festivali u Evropi

Преузмите андроид апликацију.