Почетна > Србија
Србија

Премијер Вучевић јасан: Ситуација на Косову и Метохији је врло тешка, морамо да будемо мудри, рационални и стрпљиви!

Четврту годину заредом, на Новосадском сајму одржава се манифестација “Electric vehicles days – EV Days”, једина у региону која се бави темом електромобилности и иновацијама у аутомобилском сектору. Отварању су присуствовали премијер Србије Милош Вучевић, председница покрајинске Владе Маја Гојковић, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић.
Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

На питање новинарке о графитима који су исцртани на црквеној згради у Петрињу, који садрже усташке симболе, премијер је одговорио:

– Ја очекујем пре свега од надлежних органа у Хрватској да починиоц или починиоци буду пронађени и да одговарају. Такође, да Хрватска као чланица ЕУ не дозволи кршење елементарних људских права, било ког грађанина те државе, рачунајући о Србима који тамо живе, посебно водећи рачуна о мањинским правима. Много тога су Срби у Хрватској преживели тешког, посебно у 20. веку. Очекујемо да Хрватска са свим својим капацитетима државе чланице ЕУ, не дозволи такве ствари и да санкционише не сеамо они који то раде, већ и промовишу. Много је већи проблем када неко промовише те идеје – рекао је Вучевић.

У вези са питањем о блокадама на Косову и Метохији, и томе колико је тешка ситуација, премијер је врло јасно истакао да је ситуација веома тешка, али да ће се председник Србије сутра обратити са више информација.

– Веома је тешка. Сутра ће се председник Републике Србије обратити јавности у 18.00 часова, чућете најновије одлуке државе Србије које смо заједно дефинисали у односу на положај Срба на Косову и Метохији и даље активности Републике Србије. Морамо да будемо мудри, рационални, стрпљиви и да добро разумемо шта се дешава. Не само да кажемо емотивно шта сви осећамо, него да будемо одговорни према потезима које ће држава предузети у наредном периоду. Сутра ћете чути много детаљније шта ће држава радити по том питању. Чека нас много изазова око Косову и Метохији.

U susret Danu zastave: Upoznajte zastave koje neodoljivo podsećaju na srpsku, a dolaze iz najudaljenijih krajeva sveta (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.