Početna > Novi Sad

Aktuelno Novi Sad

Novi Sad za nove mame

Čekate bebu? Čestitamo! Najlepši poklon ste onda sebi već obezbedili, ali kako je dolazak prinove podjednako lep, ali i izazovan period, korisno je upoznati se sa svim pravima i mogućnostima koje, kao mama ili buduća mama, imate.
Foto: Envato
Najpre treba skrenuti pažnju na ono na šta sve mame u državi imaju pravo, a to je – roditeljski dodatak.

Ovaj vid finansijske pomoći je predviđen za prvo, drugo, treće i četvrto dete, i obračunava se na sledeći način:

1.      Za prvo dete 100.000,00 dinara i isplaćuje se jednokratno,

2.      Za drugo dete 240.000,00 dinara, a isplaćuje se u 24 jednake mesečne rate u iznosu od po 10.000,00 dinara,

3.      Za treće 1.440.000,00 dinara, koje se isplaćuju u 120 jednakih mesečnih rata po 12.000,00 dinara i

4.      Za četvrto dete u visini od 2.160.000,00 dinara, a isplaćuje se u 120 jednakih mesečnih rata po 18.000,00 dinara.

Takođe, uz jednokratni iznos za prvorođeno dete, ili prilikom isplate prve rate u ostalim slučajevima, Republika isplaćuje i paušal za nabavku opreme za dete u iznosu od 5.000,00 dinara.

Sve trudnice i majke do bebinog prvog rođendana, na teritoriji cele države, imaju pravo na besplatne usluge stomatologa u Domovima zdravlja. Ovo je sjajna vest jer često upravo zubi umeju da budu ti koji ispaštaju u ovom osetljivom periodu za svaku ženu.

Foto: Gradske info
Novosadske trudnice imaju i mogućnost besplatnog pohađanja „Školice za trudnice“ u organizaciji Doma zdravlja Novi Sad.

Ovaj vid teorijske, praktične i fizičke pripreme za predstojeći porođaj i sam dolazak bebe spada među najkorisnije aktivnosti za svaku buduću mamu. U okviru „Školice“, u uobičajenim okolnostima organizuju se i posete „Betaniji“, ali i obuka o značaju i pravilnom korišćenju dečijih autosedišta.

U pogledu papirologije, novim mamama je poslednjih godina zaista olakšano – sve što je potrebno u tom pogledu završava se vrlo jednostavnim postupkom već u „Betaniji“.

Čitava procedura se sastoji od toga da otac deteta ode sa svojom ličnom kartom u porodilište dok se mama i beba tamo nalaze. Deo dokumentacije popunjava i majka u toku svog boravka nakon porođaja. Na ovaj način majke rešavaju nekoliko bitnih stavki – prijavu bebe kod Matičara, prijavu detetovog prebivališta, prijavu bebe na obavezno zdravstveno osiguranje, te podnose zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak.

Dakle, nema više potrebe za obilaskom brojnih institucija, sve možete rešiti na jednom mestu. Sve ovo je omogućeno uvođenjem sistema eUprave, koji će roditeljima opet biti od velike koristi kada dođe momenat da njihovo mezimče krene u vrtić.

Foto: Envato
Još jedna lepa i korisna stvar jeste čak 30 besplatnih sati parkinga u sklopu „Bebi“ parking karata koje svim novosadskim mamama obezbeđuje JKP „Parking servis“.

Pored navedenog, kako bi ovaj divan period u životu svake žene prošao što lepše i lakše, i mnoštvo privatnih pravnih lica uključilo se u akciju darivanja budućih i novih mama. Tako, već tradicionalno, trudnice mogu dobiti besplatne kokice na kiosku na kraju Dunavske ulice, prema Dunavskom parku.

„Libero Pica“ u Cankarevoj ulici nudi besplatnu malu picu za trudnice svakog dana, sem nedelje. Optika „Golumbo“, u Ulici Pap Pavla, poklanja besplatna stakla sa antirefleksnim slojevima uz kupovinu rama kod njih, a buduće mame iz Sremske Kamenice u pekari „Maja“ dobijaju besplatnu kiflu i jogurt.

Takođe, ono što je svim mamama drag poklon jesu i paketi i posebne pogodnosti koje mogu ostvariti u „Lili drogerijama“, te prodavnicama iz lanaca „DM“, „TSV“ i „AKSA“.

Ovim putem pozivamo i ostala pravna lica da se priključe ovoj lepoj akciji, a i naše čitaoce da našoj redakciji jave da li znaju još neka mesta koja nismo pomenuli. U svakom slučaju, dolazak bebe je dovoljan poklon roditeljima sam po sebi, ali je lepo znati da još neko misli na vas u tom najposebnijem periodu života.

 

Autor: Teodora Banković

Šta kupiti za babine? “Made in Novi Sad”

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake