Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Телефон важнији од живота: Све више школске деце постаје огромна опасност за возаче

Алармантни подаци о повредама деце због непажње у саобраћају.
Фото: Pexels/Mary Taylor

Са септембром долази повратак у школу, а са њим и успостављање свакодневне рутине. Међутим, повратак у школу доноси и нове изазове за возаче. На први поглед, овај изазов може деловати неочекивано: многи ученици, посебно они старијег узраста, постају потенцијална опасност за учеснике у саобраћају. Разлог? Њихова зависност од мобилних телефона.

Краљевско друштво за превенцију несрећа (РоСПА), позната британска хуманитарна организација која се бави спасавањем живота и превенцијом повреда, објавило је алармантне податке.

Сваког месеца, чак 1.200 школараца буде повређено у саобраћајним несрећама које се дешавају у кругу од 500 метара од школе. Ови подаци покренули су низ кампања, а најпознатија међу њима је кампања „Екран доле, очи горе“, чији је циљ подизање свести о опасностима коришћења мобилних телефона док деца прелазе улицу.

Кампања „Екран доле, очи горе“?

Иницијатива ове кампање долази од осигуравајуће компаније „Цхурцхилл Мотор Инсуранце“, која је, кроз истраживање, дошла до забрињавајућих података. Према њиховим резултатима, више од половине деце свој први мобилни телефон добија током летњег распуста, и то обично пре повратка у школу.
Када стигне септембар, многи од њих се по први пут враћају у школу без надзора одраслих, често ослањајући се на мобилне уређаје за комуникацију или забаву док ходају улицом.

Статистика која позива на опрез

Истраживања су показала да велики број средњошколаца користи мобилни телефон док се креће у близини школе. Ови подаци су алармантни, јер свако пето дете признаје да га је ударило или замало прегазило возил због тога што им је пажња била усмерена на екран мобилног телефона.

У склопу истраживања, спроведено је и снимање 10 различитих школа широм Уједињеног Краљевства. Резултати су показали да 10 одсто деце не подиже поглед с телефона док прелазе улицу из школе. У једној од школа, проценат ученика који су фиксирани на екране својих уређаја достигао је невероватних 50 одсто. Ова статистика додатно наглашава потребу за хитним мерама у циљу повећања безбедности деце у саобраћају.

Опасности и решења

Поред физичке рањивости, психолози који су учествовали у студији указују на то да деца немају развијену способност комбиновања визуелних и аудитивних информација као одрасли. Њихова перцепција ризика је значајно смањена, због чега су склонији непромишљеном понашању у саобраћају.

Из овог разлога, стручњаци предлажу увођење нових саобраћајних знакова који би били директно усмерени на децу и прилагођени њиховом сензорном поимању света. То укључује употребу светлих боја, емоџија, као и постављање знакова директно на тротоар или раскрснице како би привукли пажњу деце која су у том тренутку фиксирана на екран телефона.

Улога школе и родитеља

Родитељи и наставници такође имају кључну улогу у подизању свести код деце о важности правилног понашања у саобраћају. Едукација о ризицима и опасностима мобилних телефона у саобраћају може значајно смањити број несрећа.

Школе би могле организовати редовне радионице или предавања на ову тему, док родитељи могу поставити пример и охрабрити децу да користе телефон на безбедан начин, далеко од улице и путева.

На крају, важно је напоменути да су мобилни телефони неизоставан део савременог живота и образовања, али њихова употреба у ризичним ситуацијама, као што су прелазак улице или кретање кроз саобраћај, захтева пажљив надзор и едукацију.

Gde treba da spuštate kofer kad uđete u hotelsku sobu i zašto je to važno?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке