Почетна > Бизнис
Бизнис

За две деценије цена злата порасла 800 одсто

У протеклих годину дана цена злата константно пробија рекорде. Ова година започела је са највишом ценом у историји 2.050 долара, а сваки месец достизала је нови максимум.
Фото: Unsplash/zlataky

Тренутна светска берзанска цена износи око 2.520 долара за унцу, што је раст од готово 500 долара за само осам месеци ове године, а очекује се завршетак године са новим рекордом.

Да је дефинитивно на снази златна грозница 21. века сведочи податак да је за две деценије цена овог племенитог метала скочила за 800 одсто.

Према речима Георги Христова из Тавеx злато & сребро Србија, злато бележи дугорочно константан раст цене већ скоро пола века и третира се као „инвестиција сигурног уточишта”.

„Укупна светска тражња за златом за други квартал ове године износи 1.258 тона, што је скок од четири одсто у поређењу са прошлом годином. Штавише, Светски савет за злато је изјавио да је ово најјачи квартал икада од како су почели да воде евиденцију 2000. године. Такође, куповине од стране централних банка су скочиле за шест процената у поређењу са прошлом годином, која је такође била рекордна. Тако да очигледно можемо видети да је тражња за златом тренутно у свом историјском максимуму,” објашњава Христов.

Централне банке широм света виде корист злата као стабилне резерве која је у потпуности под њиховом контролом и не зависи од страних фактора, а ову матрицу преузима и све већи број приватних инвеститора.

Тако га третирају многи инвеститори и централне банке широм света. Између осталог и Народна банка Србије, која злато гледа као дугорочни штит од инфлације и као стабилну резерву, па тренутно има рекордних готово 46,5 тона овог метала у својим трезорима.

Bajden se sprema da blokira preuzimanje kompanije „Ju-Es stil“ od japanskog „Nipona“

Преузмите андроид апликацију.