Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Честа грешка која кристалише ваш мед: Ево како да је избегнете и шта да радите ако вам се ипак ушећери

Једноставна метода обезбедиће да се ваш мед никад више не угрудва.
Фото: Pexels/Valeriya

Посезање за теглом меда само да бисте открили да је кристализован може умањити уживање у додавању мало слаткоће вашој омиљеној храни и пићима. Добра вест је да ово откриће није само због лоше среће. Велике су шансе да можда баш ви узрокујете бржу кристализацију вашег меда тако што пуштате да уђе влага у посуду.

Када мед кристалише, од глатког и течног постаје хрскав и грудваст. Један од начина на који се то може десити јесте ако користите мед да засладите шољицу чаја. Ако кашичицом вадите мед из тегле, умешате мед у чај, а затим вратите кашику у теглу да узмете још меда, додајете влагу која може изазвати стварање кристала.

Иако двоструко умакање може бити примамљиво, много је теже (иако могуће) спасти кристализован мед него користити нову кашику сваки пут када узимате мед. Ако знате да сте криви за ову грешку, можете размислити о куповини меда који долази у посуди која се цеди (попут медведића), пребацивању меда који имате код куће у боцу за цеђење или стављању мало меда у малу посуду као што је шоља за зачине или рамекин сваки пут када га користите за прављење чаја.

Како да спречите кристализацију меда

Мед кристалише када се вода и шећер одвоје, што резултира получврстом, кристализованом текстуром. Промене у влази и температури могу изазвати овај процес. То значи да не само да треба да избегавате да вода уђе у ваш мед двоструким потапањем кашичице, већ би требало да размислите два пута пре него што одложите мед у фрижидер, јер хладна температура може довести до брже кристализације.

Кристализација је природна појава и што је мед мање обрађен, брже ће се кристалисати. Различите врсте цвећа садрже различите проценте глукозе и фруктозе, што ће на крају утицати на стопу кристализације јер се глукоза лакше кристалише. Неке врсте меда (су природно течније од других јер имају већи однос фруктозе.

Директна сунчева светлост је такође непријатељ када је у питању спречавање кристализације. Уместо да га остављате на полици, требало би да чувате мед на хладном и сувом месту као што је ормар или остава. Стаклене посуде чувају највише влаге, зато посуду добро затворите након сваке употребе.

Можете ли и даље јести кристализован мед?

Чак и ако никада не допустите да кап воде додирне ваш мед и ако га правилно складиштите, кристализација ће се и даље десити током времена.

То је чак показатељ да је мед природан и да је мешан са шећером.

Добра вест је да и даље можете конзумирати кристализован мед све док вам не смета што га не можете покапати и ако вам не смета хрскава текстура (неки људи воле додатну хрскавост). Чак кристализација побољштава његов укус.

Метод за враћање у течно стање

Још боља вест је да ако не желите да једете кристализован мед, можете га лако вратити у течно стање. Најбољи савет за декристализацију меда је једноставнији него што мислите – само га потопите у топлу воду (најбоље између 35 и 40 степени Целзијуса, 20 до 30 минута). Пазите да вода не додирује ваш мед, зато се уверите да је посуда запечаћена.

Такође, обратите пажњу да температура не буде више од 45 степени, као и да излагање вишим температурама не траје превише дуго јер ће то уништити лековитост ове намирнице.

Ову методу можете користити онолико пута колико је потребно, ако и када се ваш мед поново кристалише. Мед се не квари и често се користи у малим количинама, па немојте бити изненађени ако процес морате поновити више пута за теглу коју држите неко време.

Ако пратите ове савете, нећете морати да се бринете следећи пут када будете желели да користите овај слатки састојак у енергетским плочицама или домаћем сенфу.

Zašto prirodna kozmetika postaje imperativ za sve roditelje

Преузмите андроид апликацију.