Почетна > Свет
Свет

Туск критиковао одлуку Немачке да пооштри контролу на својим копненим границама

Пољски премијер Доналд Туск критиковао је одлуку Немачке да пооштри контролу на својим копненим границама, упутивши данас позив да се одрже хитне консултације са другим погођеним земљама и затраживши већу подршку имиграционој политици Варшаве.
Фото: Танјуг/AP Photo/Omar Havana

Пољска се суочава са, како наводи та земља, мигрантском кризом коју су оркестрирале Белорусија и Русија на својој источној граници од 2021. године, пренео је Ројтерс.

С обзиром да Немачка жели да пооштри свој став о имиграцији након пораста броја миграната, Берлин је јуче најавио планове за увођење строже контроле на свим копненим границама, које су иначе део шенгенске зоне слободног кретања, на шест месеци почев од 16. септембра.

„Такви акти су неприхватљиви са пољске тачке гледишта“, рекао је Туск на састанку са пољским амбасадорима у Варшави.

Према његовим речима, Пољској је потребна пуна подршка Немачке и целе ЕУ када је реч о помоћи у организовању, финансирању, наоружавању источне границе, а и у контексту илегалних миграција.

Он је рекао да Пољској није потребна строжа контрола на граници са Немачком, већ већи ангажман Берлина и других у обезбеђивању спољне границе ЕУ.

„У наредним сатима контактираћемо друге земље погођене одлукама Берлина ради хитних консултација о деловању на нивоу ЕУ“, истакао је Туск.

Министарство унутрашњих послова Немачке саопштило је јуче да ће Немачка од 16. септембра увести привремене контроле на свим својим копненим границама.

„Уз постојеће привремене унутрашње граничне контроле на копненим границама са Аустријом, Швајцарском, Чешком и Пољском, Савезно министарство унутрашњих послова је наложило привремену контролу унутрашњих граница на копненим границама са Француском, Луксембургом, Холандијом, Белгијом и Данска на период од шест месеци, о чему је обавештена Европска комисија“, наведено је у саопштењу.

Поред тога, постоји могућност одбијања људи на свим немачким копненим границама у складу са европским и националним правом.

Министарка унутрашњих послова Ненси Фезер изјавила је да Немачка јача унутрашњу безбедност конкретним деловањем и наставља тежак курс против ирегуларних миграција.

„Наставићемо да се држимо ове линије. Док не постигнемо снажну заштиту спољних граница ЕУ новим Заједничким европским системом азила и другим мерама, желимо да још пажљивије надгледамо наше националне границе“, нагласила је немачка министарка.

Према њеним речима, таква мера ће посебно ојачати заштиту од претњи као што су исламистички терор и озбиљан прекогранични криминал.
Она има за циљ и да спречи руте кријумчарења људи, истакла је Фезер.

 

Rusija započela najveće pomorske vežbe u poslednjih 30 godina – učestvuje više od 400 ratnih brodova i podmornica

Преузмите андроид апликацију.