Почетна > Бизнис
Бизнис

Важно је пријавити већу суму новца на граници

Унос девиза у Србију је слободан, али је износ ограничен. То значи да можете унети новца колико год желите, али ако је реч о суми већој од 10.000 евра (у динарима или другој страној валути), дужност вам је да то пријавите – наводе на сајту Управе царина.
Фото: Unsplash/naufalcreed

Како кажу, тада се добија потврда да је пријављена сума унета и путник неће имати проблема при изласку из земље (уколико само пролази кроз Србију или пак новац враћа у иностранство).

Имајте у виду да сваки износ од 10.000 евра и више, у динарима или страној валути, треба да пријавите приликом сваког преласка државне границе (при уласку или изласку из земље), наводе у УЦ.

Новац се пријављује попуњавањем обрасца који је доступан на границама. Царински службеник затим упоређује податке из обрасца са новцем који путник има и оверава документ.

Цариник потврду поништава приликом првог изласка из Србије, што значи да више није важећа. На овај износ се не плаћа порез.

Има ли оправданог разлога за страх уколико неко пријави већи износ новца? У УЦ кажу да нема разлога за страх.

Уколико оклевате да ли да пријавите новац јер страхујете за своју безбедност пошто са собом носите већу своту готовине, имајте на уму да je поверљивост података које дате царинику загарантована.

Зато када пријављујете већу суму новца, слободно замолите цариника који је на дужности за максималну дискрецију – наводе они. Подаци о пријављеном преносу физички преносивих средстава плаћања преко државне границе достављају се у року од три дана од дана преноса Управи за спречавање прања новца.

У случају да постоје основи сумње да се у овој ситуацији ради о прању новца или финансирању тероризма, надлежни царински орган дужан је да наведе и разлоге за сумњу.

Уколико пак неко не пријави новац, а цариници га током контроле открију, ситуација је другачија. Привремено задржана средства депонују се на одговарајући рачун који се води код Народне банке Србије у року од два дана од дана учињеног прекршаја, а даљи поступак води се код надлежних органа у складу са прописима којима је регулисано вођење прекршајног поступка – кажу у Управи царина.

Sajam elektromobilnosti 12. i 13. septembra u Novom Sadu

Преузмите андроид апликацију.