Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Девојчице у школама све чешће нашминкане: Како објаснити детету због чега то није добро?

Све чешће се на друштвеним мрежама појављују снимци на којима девојчице школског узраста објашњавају своју рутину улепшавања. Креме, серуми, сјајеви, маскаре, кармини… све то се налази на списку бјути производа једне девојчице.
Фото: Pexels/Sir Lodi

На друштвеним мрежама можемо да видимо бројне снимке девојчица које се улепшавају пред полазак у школу, међутим, не знају да претерано коришћење шминке, као и њено неправилно скидање, само уништавају кожу лица

Како заиста треба да изгледа јутарња рутина школарца и када девојчице треба да почну на брину о нези коже и у којој мери?

„У последње време ми све више искачу профили пуни дечијег садржаја, нарочито деце која се свакодневно шминкају за школу. То поприлично не приличи детету тог узраста. Видим да је то баш популарно. Моја ћерка има 13 година, крајем шестог разреда је почела битка да ли може да добије маскару, сјај за усне уместо лабела…“, истиче Наташа Рајић, мајка троје деце, у емисији 150 минута.
Деца данас знају многе трикове за шминкање које можда ми и не знамо, али је јако битно да им се разјасни да није све добро што виде на друштвеним мрежама, те да треба ограничити коришћење шминке што је више могуће.

„Понашање је условљено оним што гледамо, то су чињенице. Идоле данас деца виде у људима који се баве мрежама, инфлуенсери или како год да се зову, ти људи препоручују одређене препарате, што су наравно плаћене рекламе“, започела је др Милена Милановић, специјализант психијатрије.

Потенцирање лепих осећања и изградња самопуздања су најважнији у периоду одрастања.

„То на мрежама је последње чиме треба да се мотивишемо, знак да нам је психа празна, на томе не треба потенцирати. Битно је да потенцирамо како се осећамо, самопоуздање је јако популарна реч, али оно долази из стабилизације са другим важним стварима, тако што смо упућени једни на друге, а не јер смо ставили серум или крему“, истакла је др Милена Милановић.

Мале девојчице имају улогу да иду у школу, те би тако њихова обавеза била само да буду присутна у школи. Неопходно је и да имају испуњен садржај, подижу самопоуздање. Ако немају радне навике, деца ће бити несигурна и узнемирена, наводи др Милановић.

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке