Почетна > Свет
Свет

Бербок: Демократске земље треба да подрже Украјину, јер и њима Путин прети

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок изјавила је данас да Немачка и партнери треба да наставе да подржавају Украјину, јер, како је навела, циљ руског председника Владимира Путина није само Украјина, већ цео демократски систем.
Фото: Танјуг/AP Photo/Markus Schreiber

„Морамо да наставимо да подржавамо Украјину у њеној одбрани и да у исто време нашу сопствену земљу учинимо отпорнијом и способнијом за одбрану. То укључује и распоређивање оружја на територији Немачке“, поручила је Бербок на отварању конференције шефова немачких дипломатских мисија у иностранству, наводи се у саопштењу на сајту Министарства спољних послова те земље.Она је напоменула да ће Путин током свог петог мандата на месту председника Русије „учинити све да обезбеди и гарантује постојање свог ауторитарног режима у будућности, укључујући и конфронтацију са колективним Западом“.

„Данас Путин води највећи агресорски рат од 1945. године и гура сопствену земљу све дубље у тоталитаризам. Први пут од почетка 2000-их у свету има више аутократија него демократија“, рекла је Бербок, указујући и на друге изазове као што су тероризам, дезинформације, климатска криза итд.

Према њеним речима, Путин није само напао Украјину, он жели да уништи везе међу државама, партнерства, али, како је оценила, Европа је упркос томе успела да се уједини.

Tramp želi promenu 25. amandmana Ustava radi smene Kamale Haris

 

Преузмите андроид апликацију.