Почетна > Бизнис
Бизнис

Нови замах пројекта Београд на води

Из­ме­на­ма план­ског до­ку­мен­та пред­ви­ђе­но је ши­ре­ње стам­бе­но-по­слов­ног ком­плек­са на про­стор Бе­о­град­ског сај­ма, но­во­бе­о­град­ски Блок 18а и део не­ка­да­шњег бро­до­гра­ди­ли­шта, бло­ко­ве од Ка­ра­ђор­ђе­ве до Те­ра­зиј­ске те­ра­се.
Фото: Unsplash/neonjoi

Пла­ни­ра­не су три основ­не шко­ле за ко­је је пред­ви­ђе­но око 3,94 хек­та­ра, за пред­школ­ске уста­но­ве ре­зер­ви­са­но је око 1,17 хек­та­ра, пар­це­ла за дом здра­вља је око 3.350–10.000 ква­дра­та, а по­вр­ши­на те уста­но­ве би­ће из­ме­ђу 2.500 и 7.500 ква­дра­та.

Пар­ко­ви Бри­стол, Те­ра­зиј­ска те­ра­са, Сав­ски парк, део пар­ка код „Га­зе­ле” и део Топ­чи­дер­ског пар­ка би­ће за­др­жа­ни, као и Сав­ски трг, Трав­нич­ки сквер, зе­ле­не по­вр­ши­не у при­о­ба­љу Са­ве, број­ни спо­ме­ни­ци кул­ту­ре.

Бе­о­град на во­ди, стам­бе­но-по­слов­ни ком­плекс на де­сној оба­ли Са­ве ко­ји се гра­ди већ де­вет го­ди­на из­ме­ђу Бран­ко­вог мо­ста и „Га­зе­ле”, би­ће про­ши­рен. Ње­го­ва екс­пан­зи­ја об­у­хва­ти­ће пар­це­ле на Чу­ка­ри­ци, Но­вом Бе­о­гра­ду, Сав­ском вен­цу и Ста­ром гра­ду, од­но­сно ши­ри­ће се на про­стор Бе­о­град­ског сај­ма ко­ји се из­ме­шта у Сур­чин­ско по­ље, на под­руч­је не­ка­да­шњих ре­зер­во­а­ра и тан­ко­ва НИС-а ко­је је део про­стор­не кул­тур­но-исто­риј­ске це­ли­не Топ­чи­дер и у не­по­сред­ној је бли­зи­ни спо­ме­ни­ка кул­ту­ре Ста­ра ше­ће­ра­на ко­ја је не­дав­но про­да­та и за­сад ни­је об­у­хва­ће­на из­ме­на­ма Про­стор­ног пла­на под­руч­ја по­себ­не на­ме­не уре­ђе­ња де­ла при­о­ба­ља гра­да Бе­о­гра­да.

На ле­вој оба­ли Са­ве у гра­ни­ца­ма пла­на ко­ји се са­да ме­ња на осно­ву од­лу­ке Вла­де Ср­би­је до­не­те на сед­ни­ци 5. апри­ла ове го­ди­не, а на­ру­чи­ла га је ком­па­ни­ја „Бе­о­град на во­ди”, на­ла­зи се Парк „Ре­пу­бли­ка Срп­ска” са де­ло­ви­ма бло­ко­ва 18а и 69 и део про­сто­ра не­ка­да­шњег бро­до­гра­ди­ли­шта „Бе­о­град”. У на­став­ку је про­стор же­ле­знич­ког зе­мљи­шта са мо­стом, ко­је се тран­сфор­ми­ше у пар­ков­ску по­вр­ши­ну.

Ruske rezerve zlata sve bliže istorijskom maksimumu

Преузмите андроид апликацију.