Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Тренери откривају четири уобичајене навике које спречавају мршављење

Ово су честе грешке међу људима.
Фото: Pexels/andres ayrton

Иако је познато да правилна исхрана, вежбање и повећан унос влакана доприносе губитку килограма, постоје навике које могу успорити ваш напредак. Ако желимо постићи најздравију верзију себе, важно је обратити пажњу на те препреке.

Лични тренери Хана Дерти и Зарина Бригс, као и дијететичарка Џеклин Лондон, издвојиле су четири честе грешке које људи праве док покушавају да смршају.

1. Не уносите довољно протеина

Уколико оброци не садрже довољно протеина, могуће је да саботирамо своје циљеве.

„Протеини су кључни макронутријенти за мршављење, могу убрзати метаболизам. Такође, унос протеина смањује потребу за непотребним грицкалицама током дана, јер вам помаже да останете сити“, каже Хана Дерти. Зато је важно да протеини буду део сваког оброка.

2. Недовољно спавате

Чак и ако се трудимо око исхране и вежбања, недостатак сна може да успори резултате. „Мањак сна може смањити мотивацију за вежбање, успорити метаболизам и повећати апетит, због чега је већа вероватноћа да ћете посегнути за нездравим грицкалицама“, објашњава Зарина Бригс. Недостатак сна повећава ниво хормона грелина, који стимулише апетит, а смањује лептин, хормон који ствара осећај ситости.

3. Гледате на мршављење кроз призму одрицања

„Када покушавамо да смршамо, често размишљамо о томе шта треба да избацимо или ограничимо, али тај приступ може бити исцрпљујућ и контрапродуктиван“, каже Џеклин Лондон.

Она истиче да овакав начин размишљања дугорочно може довести до нездравог односа према храни, што може изазвати преједање. Уместо тога, Лондон предлаже да се фокусирамо на то шта можемо додати својој исхрани – попут морских плодова, интегралних житарица, биљних протеина (попут леблебија, сочива и пасуља), орашастих плодова и семенки.

4. Прескачете доручак

„Уношење хране раније током дана може помоћи да смањимо унос калорија без свесног труда“, каже Лондон.

Истраживања показују да људи сагоревају више калорија после обилног доручка.

„Прескакање доручка смањује сагоревање калорија током дана, што може поништити предности мањег уноса калорија ујутру“, објашњава она.

Лондон препоручује доручак попут тоста са авокадом и јајима, јер ова комбинација протеина, здравих масти и влакана доприноси осећају ситости и енергији.

Zašto je dan odmora važan kada trenirate?

Преузмите андроид апликацију.