Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

У Новом Саду историја познаје и удружење са веома необичним називом – “Гњаватор” – прочитајте за шта је служило и како је радило

Нови Сад броји безброј удружења, а сматра се да број удружења у Србији иде преко 35000. Иако удружења постоје за различиту сврху, од удружења књижевника, жена, православна удружења, удружења крајишника, омладинска удружења, удружења са посебним потребама… за ову коју данас говоримо верујем да нисте помислили.
Фото: PrtSc/Facebook/Novi Sad – nekad i sad

Ово удружење настало је једном давно, у Новом Саду.

Удружење „Гњаватор“

Удружење шармантног назива „Гњаватор“ настало је почетком прошлог века, према изворима Музеја града Новог Сада и Архива града Новог Сада у кафани „Код три краља”. С обзиром да је настала у кафани или гостионици, у таквом амбијенту где су тадашњи интелектуалци долазили да се опусте од свакодневних активности, али и да попричају са својим савременицима, родила се потреба о одружењу које ће управо имати за потребу да насмеје.

Како се наводи у историјским изворима, главно задужење овог удружења није да „гњави“, већ да се забави и размени духовите пошалице. Неформалост не само удружења као групе, већ и неформалност рада како се да закључити по занимљивом називу, ипак није била баш тако опуштена. У овом удружењу владала су одређена правила која су посебно важила за нове чланове.

Занимљивост 20. века

С обзиром да је ово удружење настало почетком 20. века, тако је управо прву половину овога века обележио више него обично пирење досетки и шала међу суграђанима. Гњаважа се односила само уколико неко претера са шалама, а међу досеткама причано је на корзоу, када су се на лицу места могли уверити о раду удружења.

Постојале су и казне на које су били бачени „гњаватори“, попут лагања или због превелике гњаваже, а казна је била новчана. Тако се пунио фонд „гњаватора“, а који би касније бивао испражњен, али у хуманитарне сврхе. Од пркупљених казни, али и разних донација, удружење је финансирало пакетиће сиромашној новосадској деци.

Удружење је трајало неколико деценија, а имало је своје почасне чланове. У њега су се учлањивали разни људи, од обичних грађаана који су некако били уплетени у шире друштво града, али и оних озбиљнијих, који су били уочени на озбиљнијим скуповима у граду.

Удружење се задржало до 1941. године, а после тога гњаважа за шалом нестала је из новосадског живота и пребацила се у сећање и историју.

 

Lebarski sokak – sokak koji je davno zaboravljen, a važio je baš za ovu novosadsku ulicu

Преузмите андроид апликацију.