Почетна > Србија
Србија

Месаровић: Активно радимо на примени Споразума са Кином

Министарка привреде Адријана Месаровић представила је данас у Кини у граду Сјамен привредни и пословни амбијент Србије и све аспекте стратешког планирања будућности, али и чињеницу да је Србија излог када су у питању кинеске компаније на европском тржишту.
Фото: Танјуг/Ђорђе Крстић

„Веома сам поносна што сам данас била учесник Дијалога о глобалној развојној иницијативи имајући у виду да је Кина поставила стратешке циљеве када је у питању иницијатива – цивилизацијска, безбедносна и развојна, у питању планирање будућности.

„Србија као један од оснивача иницијативе Појас и пут и једна од 28 земаља оснивача иницијативе има своје јасно опредељено стратешко стремљење када су у питању мир и одрживи развој. Наша политика апсолутно је усмерена искључиво на то, а наше челично пријатељство са Кином гради наш даљи пут“, рекла је Месаровић новинарима српских и кинеских медиија након учешћа на скупу организованом у оквиру 24. Кинеског међународног сајма инвестиција и трговине ЦИФИТ.

Подсетила је да је оно што је председник Александар Вучић постигао, а превасходно у односима са председником Си Ђинпингом, јесте то да смо успели да закључимо Споразум о слободној трговини који Србији омогућава излазак на једно од највећих тржишта и који ће у многоме водити нашу привредну активност.

Према њеним речима, вредно ће се и активно ових дана радити на активирању – на примени тог Споразума о слободној трговини.

„Очекујем да ће у наредним месецима привредна активност бити све заступљенија и да ће се видети и по компанијама које су извозно оријентисане“, рекла је она.

Министарка је најавила да ће сутра узети учешће у отварању ЦИФИТ – а једног од највећих сајмова у свету а на којем Србија и ове године има свој Национални павиљон.

„Поносно ћу и сутра представљати нашу земљу, баш као што сам то учинила и на овом диалогу, где сам представила и привредни и пословни амбијент у нашој земљи и све аспекте нашег стратешког планирања будућности, али и чињеницу да је Србија данас излог када су у питању кинеске компаније на европском тржишту“, рекла је Месаровић.

Сутра у Сјамену почиње 24. Кинеских Међународни сајам инвестиција и трговине, на којем ће се представити учесници из више од 100 земаља. ЦИФИТ, чији је Србија претходне две године била земља почасни Гост, посети и више од 120.000 људи. Национални штанд Србије прошле године проглашен је за најбољи.

Сјамен модерни град, град острво, са високим еколошким стандардима, зелена оаза и велика лука на источној обали Кине има више од пет милиона становника.

Ministarstvo privrede produžilo Javni poziv za bespovratna sredstva za žene

Преузмите андроид апликацију.