Почетна > Свет
Свет

Зеленски је са Шолцом разговарао о заједничкој производњи оружја

Председник Украјине Володимир Зеленски разговарао је са немачким канцеларом Олафом Шолцом о заједничкој производњи наоружања.
Фото: Танјуг/AP Photo/Efrem Lukatsky

„Међу питањима о којима се разговарало на састанку су била примена билатералног безбедносног споразума и могуће области за проширење сарадње у одбрамбеној индустрији, посебно заједничка производња наоружања“, наводи се у саопштењу на сајту председника Украјине.

Лидери су посебну пажњу посветили примени Формуле мира.

Зеленски је захвалио Шолцу на личном учешћу на првом, инаугурационом Самиту мира, као и за сву свеобухватну помоћ, пре свега војну, коју је Украјина добила од почетка инвазије на Руску Федерацију у пуном обиму.

„Хвала вам што су ове испоруке константне. Ово је веома важно. Управо то је темељ наше успешне борбе за независност Украјине. Хвала вам на вођству у јачању наше противваздушне одбране, која спашава животе Украјинаца“, рекао је председник Украјине.

Зеленски је информисао Шолца о ситуацији на фронту и последицама руских ракетних удара на кључну инфраструктуру Украјине.

Он је навео да је немачка влада наредила испоруку додатних ПВО система различитих конфигурација за јачање Оружаних снага, као и одлуку о пребацивању додатних самоходних топова „Панзерхаубитзе 2000“ и тенкова Леопард 1А5 Украјини, саопштено је на састанку Контакт групе за одбрану Украјине у војној бази Рамштајн у Немачкој.

Шолц је након састанка са Зеленским у Франкфурту изјавио да је Немачка била и остаје најснажнији присталица Украјине у Европи.

Tramp će održati konferenciju za novinare nakon što se pojavio na sudu u Njujorku

 

Преузмите андроид апликацију.