Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како препознати и избећи манипулативне тактике у вези: Ево шта све треба да знате о бомбардовању љубављу

Обратите пажњу.
Фото: Pexels/minan1398

Све већа популарност љубавних ријалити емисија на телевизији и интернету, често доводи до стварања фантастичних приказа љубави који нису баш реални.

Понекад се овај феномен може видети и у стварном животу, где се брзина изјаве осећања и прекомерна пажња могу претворити у манипулативну тактику која је позната као бомбардовање љубављу (love bombing).

Шта је бомбардовање љубављу?

Бомбардовање љубављу је манипулативна тактика која се често појављује у раним фазама везе.

Манипулатори користе ову методу тако што прекомерно изражавају своју жељу за блискошћу, преплављују партнера пажњом и приорититизују их пре него што их стварно упознају.

Циљ је створити илузију љубави и пажње, што може довести партнера до тога да спусти гард и почне да верује манипулатору, само да би касније изгубио ову пажњу.

Који су знакови?

Прекомерна количина комплимената, стална пажња и жеља да се проводи време заједно већ у раним фазама везе могу бити знакови да сте у ситуацији са „бомбардовањем љубављу“.

Манипулатор може учинити да се осећате изузетно посебним кроз обиље поклона и речи афирмације.

Ако осећате да је ваш партнер превише интензиван пре него што сте се довољно упознали, то може бити знак да се суочавате са овим обликом манипулације.

Како препознати да ли сте заиста бомбардовани љубављу?

Иако почетна пажња може деловати ласкаво, важно је бити свестан да се ова тактика користи да би се створило лажно осећање сигурности.

Након што манипулатор осети да вас је „приковао“ за себе, почетна пажња често се повлачи, што може довести до осећаја да сте нешто погрешно учинили.

Како се понашати у таквој ситуацији?

Препознавање да се суочавате са „бомбардовањем љубављу“ је први корак.

Ако осећате нелагодност због количине пажње коју примате или ако вам пријатељи кажу да се веза одвија „пребрзо“, можда сте на почетку манипулативне тактике.

Постављање граница и разумевање шта се дешава може вам помоћи да се носите са ситуацијом.

Како се бомбардовање љубављу разликује од праве љубави?

Права љубав се разликује од манипулативних тактика по томе што у здравим везама не постоји потреба за контролом партнера или повлачењем пажње како би се постигло нешто.

У љубавној вези постоји здрава комуникација, оба партнера се осећају сигурно и подржавају једно друго у личном расту, а оба партнера осећају комфор у одржавању живота изван везе.

Препознавање ових знакова може вам помоћи да препознате када сте у вези са неким ко користи манипулативне тактике, како бисте се заштитили од емоционалног стреса.

Skrivene sumnje: Pet znakova da vaš partner nema poverenja u vas

Преузмите андроид апликацију.