Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рим разматра ограничење приступа фонтани di Trevi

Рим разматра ограничавање приступа фонтани di Trevi, једном од својих најпосећенијих споменика, уочи очекиваног повећања туриста следеће године, рекли су градски званичници.
Фото: Градске инфо

Италијанска престоница се спрема да буде домаћин Свете године или црквеног јубилеја, једногодишњег римокатоличког догађаја за који се очекује да ће 2025. привући 32 милиона туриста и ходочасника.

Према нацрту предлога, за обилазак фонтане биће потребно резервисати једно од унапред одређених термина, а само ограниченом броју људи биће дозвољен приступ степеницама око споменика.

– Размишљамо да то учинимо бесплатним за Римљане, а од оних који нису становници (града) биће затражен симболичан допринос, један или два евра – рекао је римски саветник за туризам Алесандро Онорато за лист Ил Месађеро.

Градоначелник Роберто Гуалтиери је у среду назвао мере за ограничавање броја туриста „веома конкретном могућношћу“.

– Ситуацијом код Фонтане di Trevi је све теже управљати – рекао је он новинарима.

Остали градови суочени су са протестима због проблема изазваних такозваним прекомерним туризмом, укључујући Барселону и Венецију, где су локалне власти ове године испробале програм за наплату посетиоцима улазак у град.

Фонтана di Trevi, у коју по традицији посетиоци бацају новчић како би гарантовали повратак у Рим и испуњење својих жеља, дуго је била главна атракција, чак и за светске лидере који посећују град.

Skrivene sumnje: Pet znakova da vaš partner nema poverenja u vas

Преузмите андроид апликацију.