Почетна > Бизнис
Бизнис

Лажне наградне игре замка за школарце

Сезона повратка у школе и на факултете велики је догађај за све ђаке, студенте и њихове родитеље. Сајбер-криминалци сваке године користе напоран период академских припрема и куповина како би покренули фишинг кампање.
Фото: Unsplash/Unsplash+

Међутим, стручњаци компаније „Касперски” упозоравају да њихове кампање ове године за циљ имају и крађу личних података ученика, наставника и администратора у образовном сектору.

– Преваранти све више користе обрасце за прикупљање података на различитим платформама или упитницима као што је „Гугл формс” да би успели некога да преваре. Стручњаци компаније „Касперски” идентификовали су циљане фишинг нападе који користе ове лажне упитнике за крађу личних података студената на Универзитету „Нојман” у САД – наводе из ове компаније.

У једној таквој превари жртве добијају обавештење у којем се тврди да користе две различите „Мајкрософт” имејл-адресе на различитим универзитетским порталима. Како би спречили да се њихов „Офис 365” налог деактивира, од њих се тражи да попуне анкету која захтева осетљиве детаље као што су име, број телефона, универзитетски имејл и лозинка.

„Овакве преваре могу довести до озбиљнијих, дугорочнијих последица“ упозорава Олга Свистунова, стручњак за безбедност у компанији „Касперски”. Она каже да, ако нападачи добију приступ приватним информацијама ђака и студената као што су распоред предавања или часова, могли би их искористити за различите врсте злоупотреба па и малтретирање преко интернета или чак крађу идентитета.

Она такође упозорава да је неопходно да ученици и студенти буду пажљивији и опрезнији када одговарају на таква сумњива обавештења. Откривена је још једна превара која укључује преваранте који организују лажне наградне игре у којима обећавају ученицима да ће освојити разне скупоцене уређаје корисне за образовање: мобилне телефоне, таблете и лаптопе.

Да би учествовале у овим примамљивим такмичењима, од жртава се тражи да доставе личне податке и наведу свој жељени модел лаптопа. Поред тога, од појединаца се тражи да преко „Воцапа” са 15 својих контаката поделе везу до странице за извлачење награда. Могућност освајања вредног предмета попут лаптопа је мамац који крије замку – такозваним победницима је речено да морају да плате испоруку својих награда.

Овај захтев за додатном уплатом је јасна ознака да је наградна игра превара. Из „Касперског” подсећају да понуда може изгледати примамљиво, али комбинација необично великодушне награде и захтева да се покрију трошкови испоруке је знак преваре.

Dobra vest za ratare – raste cena pšenice

Преузмите андроид апликацију.