Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Помаже код мршављења, али и још неких процеса у организму: Пет чињеница о газираној води које нисте знали, а трећа ће вас шокирати

Недовољан унос течности погубан је за наш организам.
Фото: Pexels/maumascaro

Летње врућине и даље трају, тако да сви тражимо освежење. Иако сте вероватно много пута чули, да вода чини око 72% тежине људског тела, али оно што можда нисте знали је да се мозак састоји чак од 95% воде!

Чак и блага дехидрација може узроковати главобољу, умор, летаргију и губитак концентрације. Недовољан унос течности може проузрокавати бол у мишићима или леђима, затвор, лош задах итд.

Еуропеан хyдратион институте објавио је научну студију (аутори Maughan, Galloway и др.), која је истраживала учинак хидратације 13 различитих пића, укључујући газирану воду, успостављањем индекса хидратације сваког пића (BHI, енгл. Bay Health Index).

Закључак студије је да газирана минерална вода хидрира једнако као и обична негазирана вода. Занимљиво је и да је утврђено да воде с већим садржајем минерала показују бољи учинак хидратације.

Газирана вода пружа исти ниво хидратације, али и обезбеђује неке додатне погодности за добробит организма:

1. Помаже у смањењу прекомерне телесне тежине – истраживачи у Јапану открили су да се од 250 мл газиране воде ослобађа 900 мл ваздуха, што ствара осећај пуноће и ситости у стомаку. Овај ефекат искористили су да упореде групе гојазних жена, тако да је једна група пила само газирану, а друга само негазирану воду. Жене које су пиле газирану воду више су смањиле своју телесну тежину, јер су имале већи осећај ситости. Без тежине у стомаку, избегле су преједање.

2. Побољшава пробаву – истраживања показују да конзумирање газиране воде може помоћи у смиривању симптома затвора, као што су бол у стомаку и нередовно пражњење црева.

3. Газирана вода стимулише исте нервне рецепторе као сенф, стварајући пријатан осећај заливања у устима који активира наше рефлексе гутања. Зато чаша или две газиране воде може да ублажи последице упале грла.

4. За разлику од других газираних пића, газирана вода не садржи шећер, тако да нема негативног ефекта на зубну глеђ.

5. Храни кожу – дехидрација чини боре, али и остале несавршености коже, дубљим и видљивијим. Вода, а нарочито природна минерална вода, делотворнија је од било које хидратантне креме, јер хидрира ћелије коже изнутра дајући кожи већу напетост, а лицу младоликији изглед. Осим тога, минерална вода чисти кожу те побољшава циркулацију крви, што лице чини сјајнијим и чистијим.

Pet delova muškog tela koji su ženama najprivlačniji

Преузмите андроид апликацију.