Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта је опасније по ваше здравље – е-цигарете или обичне?

Конзумирање е-цигарета може довести до упале плућа, а то се дешава чак и кад се пуши чиста водена пара.
Фото: Unsplash/Bastien Herve

Према америчком Центру за контролу и превенцију болести, у 2016. години је више од 15 међу исптаних 100 особа, старијих од 18 година већ дуже време пушило цигарете. То значи да 37,8 милиона одраслих у САД тренутно пуши цигарете. Последњих неколико година су се распространиле и електронске цигарете као „мање штетна“ замена за класичне, али се и о њиховој здравственој безбедности повела полемика.

Према новој студији коју је финансирао „Cancer Research UK“, испада да су електронске цигарете ипак сигурније од обичних, али и оне са собом носе одређене ризике.

Основа студије је била процена потенцијалних ризика од дуготрајне употребе е-цигарета, као и упоређивање са пушењем класичних цигарета. Њихов циљ је било упоређивање изложености никотину и канцерогеним материјама повезаним са дуваном.

У истраживању су проучавали и некадашње пушаче који сада користе е цигарете. Тако су истраживачи регрутовали следеће групе учесника: некадашњи пушачи са садашњом дуготрајном употребом е-цигарета, дугорочни корисници е-цигарета и пушачи обичних цигарета.

Да би се утврдили њихови резултати, истраживачи су проценили социодемографске и пушачке карактеристике сваког учесника.

Учесници су давали узорке урина и пљувачке и анализирани су на биомаркере дувана, никотина и других испарљивих органских једињења.

Резултати показују да су само само корисници Е цигарета показали најниже нивое канцерогена у поређењу са пушачима који пуше обичне цигарете. Истраживачи су након анализе узорака плућа од 181 учесника, открили да су нивои ННАЛ-а, што је хемикалија повезана са раком, била за 97,5 процената нижа код бивших пушача који су се пребацили на е-цигарете у поређењу са онима који су наставили да пуше.

Један од научника на пројекту, Лајон Шахаб, каже да је порука за свакога да ће дугорочна употреба е-цигарета имати већу здравствену корист у односу на ризик од карцинома, у поређењу са онима који пуше. Он додаје да су е-цигарете свакако сигурније од пушења обичних.

Здравствени ризици е-цигарета

Само зато што је нешто здравија алтернатива нечему нездравом, не значи да је њено дугорочно коришћење добро. Претходна студија доказује да су е-цигарете боље за коришћење од обичних, али постоје и одређени здравствени ризици који долазе са њима.

Једна студија спроведена на „Blumberg School of Public Health“ на Универзитету „Johns Hopkins“ је показала да е-цигарете имају потенцијал да ослободе високе количине токсичних метала у својим испарењима. Да би закључили своје налазе, научници су испитали 56 корисника е-цигарета и установили да је велики број е-цигарета испустио испарења на небезбедним нивоима хрома, мангана, олова и никла. Иако је ово мала студија, она пружа релевантне информације за кориснике.

Друга студија коју је спровео УНЦ Медицински факултет, а објављена је у Америчком магазину „Journal of Respiratori and Critical Care Medicine“ открила је да е-цигарете не изазивају само исти имуни одговор као обичне цигарете, већ подстичу и јединствени имуни одговор.

Доктор Пушан Јани, пулмолог у Медицинском центру „Меморијалног медицинског центра Hermann-Tekas“ и „UTHealth“, наводи да када плућа осећају да нешто није у реду, имуни систем их припрема за напад (најчешће кашаљ).

Доктор Кедрик Рутланд, лекар за лечење плућа и помоћник клиничког професора на Калифорнијском универзитету у Медицинској школи „Риверсиде“ је додао да пушење е-цигарета може довести до упале плућа, а то се дешава чак и кад се пуши чиста водена пара.

Е-цигарете представљају сигурнију алтернативу пушењу обичних цигарета, али то не значи да не треба да размислите о пресанку пушења. Обе врсте имају одређени здравствени ризик као и многе ствари на овом свету, али најједноставније решење за дилему које су боље – је престанак пушења без преласка на електронске цигарете.

Šta vam je bitnije? Ljubav ili karijera?: Uradite ovaj Frojdov test ličnosti i saznajte nešto novo o vama

Преузмите андроид апликацију.