Почетна > Србија
Србија

Ђедовић Хандановић: Французи ће нам помоћи око нуклеарки

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је да Србија тражи партнере у свету који су међу најбољима у одређеним областима, а да је француска електропривреда EDF највећи нуклеарни оператер на свету са јединственим искуством.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Она је за данашње Новости рекла да документи о сарадњи у области нуклеарне енергије потписани у присуству председника Србије и Француске, Александра Вучића и Емануела Макрона, током њихових последњих сусрета у Паризу и Београду говоре о значају ове области у нашој укупној билатералној сарадњи.

„На основу потписаног Меморандума којим се ствара оквир за дугорочни дијалог у области енергетске транзиције, потписан је документ о сарадњи у процени потенцијала за развој програма за мирнодопску примену нуклеарне енергије у Србији“, рекла је Ђедовић Хандановић.

Она је навела и да је потписивањем Меморандума са представницима пет министарстава и 20 факултета, научних института и енергетских предузећа у јулу ове године у области примене развоја нуклеарне енергије у Србији, направљен важан корак да се обједини домаћа стручна и научна заједница.

„Од француског EDF-а очекујемо да добијемо подршку, пре свега у размени знања и искуства у циљу јачања домаћих стручних кадрова и техничку помоћ у успостављању законодавног оквира у области нуклеарне енергије“, рекла је министарка енергетике Србије.

Predsednik Vučić sastao se sa Bilčikom u Pragu

 

Преузмите андроид апликацију.