Мало, али моћно воће може бити кључ за очување памћења и спречавање деменције.
Истраживачи са једног британског универзитета открили су да свакодневна конзумација брусница може бити кључ за побољшање памћења, успоравање деменције, па чак и за снижавање лошег холестерола.
Половина њих је свакодневно конзумирала прах од бруснице, а друга половина је узимала плацебо.
Резултати су били изненађујући.
Испитаници који су конзумирали прах од бруснице показали су значајно побољшање памћења, имали су бољу циркулацију крви у мозгу и нижи ниво лошег холестерола. др. Давид Ваузоур, шеф истраживања, истиче да је ово једна од првих студија која истражује дугорочни утицај бруснице на когнитивне способности и здравље мозга.
Резултати су веома охрабрујући и могу послужити као основа за будућа истраживања о утицају бруснице и сличних бобица на здравље мозга.
Бруснице су познате по својој моћи да се боре против слободних радикала у телу, захваљујући антиоксидансима као што су витамини Ц и Е, као и флавоноидима.
Поред тога, богати су влакнима, која могу помоћи у побољшању варења и одржавању здравља уринарног тракта.
Ове мале бобице можда крију велику тајну за очување нашег ума и тела у будућности.
Преузмите андроид апликацију.