Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ово су три најгоре намирнице за срце

Иако се данас ресторани (посебно брза храна) често и отворено хвале специјалитетима на свињској масти и ‘брдом калорија’, лекари често примећују да због срца такву храну увек треба избегавати, без обзира на године, и иако никаква храна неће изазвати нас срчани удар и изненадни застој срца.
Фото: Pixabay/Muzamil496-

Кардиолози наглашавају да можемо да уживамо у било којој врсти хране; све док се држимо неписаног правила које важи за све радости и задовољства живота, оно о умерености.

Иначе, после дужег времена конзумирања великих количина, ове намирнице могу највише да угрозе кардиоваскуларно здравље.

Помфрит

Ниједна пржена храна није заправо здрава за срце јер свака има висок удео засићених и транс масти, две ствари које би требало да чине мали проценат наше исхране. А од свих пржених ужитака, помфрит се истиче као најгори.

То је као да узмете комад чистог угљених хидрата, а затим га испржите и добро посолите. Али проблем је у томе што наша тела жуде за натријумом и лошим мастима.

Покушајте да га замените здравим грицкалицама на биљној бази које су такође укусне.

Прерађевине од меса (посебно кобасице)

Прерађено месо нема добру репутацију међу кардиолозима јер ова категорија хране (која укључује сланину, шунку, кобасице и виршле) повећава ризик од срчане инсуфицијенције. Али супротно популарном веровању, сланина није најгора храна у категорији. Због већег удела засићених масти кобасица је најгора. Дакле, можда ћете се осећати мало боље ако за доручак испржите пар комада сланине са јајима.

Црвено месо

Црвено месо има значајну количину холестерола и засићених масти и супстанцу која подсећа на аминокиселине Л-карнитин и штетна је за здравље срца. Да будемо сигурни, ограничите унос немасног црвеног меса на мање од 10 одсто у исхрани. Иако многи кажу да то није црвено месо, то се односи и на свињетину, која је такође пуна засићених масти.

Namirnice koje mogu da stabilizuju šećer u krvi

Преузмите андроид апликацију.