Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Колико нам је витамина Д потребно?

Током летњих месеци, већина здравих људи може да произведе потребну количину витамина Д излажући своје тело сунцу на само неколико минута сваког дана.
Фото: Pixabay/congerdesign

Међутим, како лето прелази у јесен и зиму, УВБ зраци из којих сакупљамо витамин Д постају све слабији.

Важност витамина Д Управо из тог разлога важно је обратити пажњу на унос витамина Д, јер уколико дође до недостатка витамина Д то може негативно утицати на здравље костију, ослабити мишиће, изазвати дисбаланс калцијума у ​​крви, и може довести до респираторних проблема.

Недостатак витамина Д може имати далекосежне здравствене последице. У тежим случајевима може изазвати остеопорозу код одраслих или рахитис код деце.

Витамин Д помаже вашем телу да ефикасније апсорбује калцијум. Ваше тело апсорбује само 15 до 20 процената калцијума који уносите храном и пићем.

Када се витамин Д активира, он формира хормон калцитриол, који ступа у интеракцију са ћелијама у бубрезима и цревима, подстичући органе да апсорбују више калцијума.

Пошто ће ваша природна апсорпција варирати у зависности од интензитета сунца, можете планирати унос витамина Д према годишњем добу.

Витамин Д виталан и да је неопходно обезбедити адекватан унос витамина Д између октобра и априла.

Излагање сунцу и исхрана

Између маја и септембра, довољно је између 15 и 20 минута излагања сунцу дневно. Ако планирате да будете на сунцу дужи временски период, важно је да нанесете крему за сунчање са високим СПФ да бисте смањили ризик од оштећења од сунца и рака коже.

Стручњаци додају да ће старијим особама старијим од 70 година можда требати више времена на директној сунчевој светлости јер наша кожа временом постаје мање ефикасна у производњи витамина Д.

Старији људи који пате од недостатка витамина Д такође могу бити склонији падовима, што са смањеним нивоом калцијума и слабијим костима може довести до повећаног броја прелома.

Исхрана богата витамином Д укључује храну као што су масна риба, жуманца, печурке, млеко и млечни производи.

Међутим, излагање сунцу и дневна суплементација витамина Д и даље се сматрају најефикаснијим начинима за повећање залиха витамина Д.

Према америчком Националном институту за здравље (НИХ), већина одраслих треба да тежи 15 микрограма витамина Д дневно.

Људи у својим 70-им или старијим треба да узимају 20 микрограма дневно да би се заштитили од остеопорозе. Ако сумњате на недостатак витамина Д, ваш лекар то може потврдити анализом крви и прописати неопходне суплементе.

Као и са сваким суплементом, требало би да разговарате са својим лекаром пре него што га узмете да бисте били сигурни да нема ризика од нежељених нежељених ефеката.

Namirnice koje mogu da stabilizuju šećer u krvi

Преузмите андроид апликацију.