Почетна > Бизнис
Бизнис

Мајсторовић: Киша није падала више од 40 дана,то је утицало на квалитет крушке

Киша у подјеличким чачанским селима, није падала више од 40 дана, што је уз високе температуре оставило последице на воћне културе узгајане у том крају, изјавио је воћар из Рајца Матеја Мајсторовић.
Фото: Pixabay/Couleur

Ипак, како је рекао и поред тих неповољних услова, овогошњи род крушке, можда не по квалитету али по количини изненадио је и најстарије узгајиваче ове воћке.

„Род је захвалан ове године. Крушке има доста. Нисмо је орезивали тако да се она сама редуковала, па је количински попунила капацитете. Међутим, сам квалитет није на високом нивоу. Разлог томе је мањак падавина, велика је суша. Било је и града, тако да ће доста тога ове године завршити у индустрији“, рекао је Мајсторовић.

Како каже, село Рајац није богато водом, па су и капацитети за наводњавање биљних култура ограничени.

Осим извора Змајевац, одакле је вода усмерена на осетљивије сорте, првенствено поврћа, велике површине под крушком, шљивом и јабуком морају да се саме изборе са недостатком влаге.

„Добар део овогодишње крушке ће завршити на преради у ‘Такову’. Нешто ће од крупнијих плодова, поготово из врхова воћки где имамо мало бољи квалитет завршити на домаћем тржишту“, казао је Мајсторовић, који под засадом крушке има више од два и по хектара.

Мајсторовић каже да овогодишња цена крушке варира, али да је задовољан ценом по којој је предао део свог овогодишњег рода на даљу индустријску прераду.

„Цена је варијабилна, нешто смо продавали у Ужицу по 60 динара, што је за индсутрију одлична цена“, каже Мајсторовић.

 

Bez dužih zadržavanja na graničnim prelazima Preševo i Gradina

Преузмите андроид апликацију.