Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Две председнице на панелу о родној равноправности „Жене као мотор развоја друштва“

У Културној станици „Свилара“ у Новом Саду одржан је први панел на тему „Родна равноправност – жене као мотор развоја друштва” у организацији најстаријег дневног листа у АП Војводини „Дневника“.
Фото: Град Нови Сад

На панелу су учествовале две председнице, Покрајинске владе Маја Гојковић и Скупштине Града Новог Сада Дина Вучинић.

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић је истакла да је област родне равноправности постављена као приоритет Владе Србије и Покрајинске владе, те да ће кроз деловање Координационог тела за равноправност полова та област бити додатно унапређена.

„Држава Србија јасно је исказала посвећеност промовисању родне равноправности и превазилажењу родних подела и дискриминације. Положај жена у нашем друштву иде узлазном путањом. Имам, при томе, у виду и лични пример, с обзиром да сам била прва градоначелница Новог Сада у његовој историји, и то изабрана непосредно, вољом грађана, а да сам сада прва председница Покрајинске владе, такође у њеној историји. Заговорник сам да се политиком баве жене“, изјавила је председница Гојковић.

Гојковићева је истакла да постоји одређени простор за напредак у овој области у селима и мањим општинама.

„Мој политички циљ и мисија је да друштво када види жену на функцији размишља шта она има у глави а не како изгледа. Борба за родну равноправност није готова све док постоји иједна жена која ће се у том смислу осећати обесправљено али да би се достигла родна равноправност потребна је и женска солидарност“, истакала је председница Гојковић.

Тежак пут и изазов је, нагласила је председница, на женама јер морају и да раде на томе како су представљене у јавности без обзира чиме се баве.

Заменик генералног директора компаније „НИС“ Вадим Смирнов изјавио је овом приликом да је питање способноисти кључно када говоримо о лидерству у пословним системима и да је важно обезбедити право женама да се докажу.

На панелу је учествовала и заменица поверенице за заштиту равноправности Татјана Пријић.

Дина Вучинић: Равноправност жена се не огледа само у функцијама
Фото: Град Нови Сад

Председница Скупштине Града Новог Сада Дина Вучинић  је на панелу „Родна равноправност – Жене као мотор истакла улогу жена у друштву, посебно у политици и привреди.

„Верујем да човека за функције квалификују његов рад, труд, залагање, марљивост, пожртвовање, образовање, усредсређеност. Али, функције нису циљ саме по себи. У Српској напредној странци, како ја то доживљавам, постоји став да политика није искључиво мушко, већ заједничко, равноправно занимање. И то је много пута потврђено у пракси“, казала је Вучинић.

Председница новосадског парламента је говорила о изазовима са којима се жене суочавају у професионалном животу, али и о условима који омогућују женама да остваре свој пуни потенцијал у Новом Саду.

„Равноправност жена се не огледа само у функцијама. Посвећеност унапређењу положаја жена у последњих 10 година још јасније се види кроз подршку женском предузетништву. Кроз различите програме, Град Нови Сад је од 2012, у три мандата Милоша Вучевића и током двогодишњег мандата Милана Ђурића, за подршку женском предузетништву издвојио 170 милиона динара, односно 1,6 милиона евра. Путем доделе субвенција за самозапошљавање жена у циљу поштовања принципа родне осетљивости, самозапослило се 439 жена, а Град је издвојио 105 милиона динара. Кроз програм подршке развоја женског иновационог предузетништва на територији Града Новог Сада, издвојено је 45 милиона, за 154 привредна субјекта, чији су власници жене“,  подвукла је председница градског парламента.

Она је подсетила да је у Новом Саду још 1918. године, „кад ниједна жена на демократском либералном западу није имала право гласа, седам жена учествовало у раду Велике народне скупштине која је донела одлуку о присаједињењу Војводине Србији.“

„Жене су биле равноправни доносиоци најважније одлуке за Војводину“, закључила је Вучинић.

На панелу је речено и да је неопходно наставити јачање свести о важности равноправности како би се изградило инклузивније друштво.

„JKP Put“: Nov asfalt u Šajkaškoj od Karađorđeve do Graničarske

Преузмите андроид апликацију.