Почетна > Србија
Србија

Метеор над Србијом! (ВИДЕО)

У недељу увече изнад Србије је пролетео метеор познат као „БОЛИД“.
Фото: Prokhor Minin/Unsplash

У недељу увече, око 21 час, на небу изнад Србије примећене су необичне ужарене кугле, које су брзо постале виралне на друштвеним мрежама захваљујући бројним фотографијама и снимцима. Астрономско друштво „Еурека“ убрзо је објаснило да се ради о метеору познатом као БОЛИД, који је безопасно сагорео у атмосфери.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Међутим, ово није први метеор који је изазвао пажњу у нашој земљи. Први званично забележен метеорит на територији Србије познат је као Сокобањски метеорит.

Први забележен метеор у Србији

Први забележени пад метеорита у Србији догодио се 1877. године у близини Соко Бање, тачно на њиви Ђоке Живковића. Овај необичан догађај изазвао је знатижељу, али и страх међу мештанима. Тадашњи министар полиције, Радивоје Милојковић, био је толико уплашен да није смео ни да погледа џак са камењем које је пало с неба. Уместо тога, све је то проследио у Београд, у Велику школу, тадашњу водећу образовну установу, директно професору Јосифу Панчићу.

Милојковићева упута Панчићу била је јасна: „Истражите ко нас то гађа одгоре!“ Овај догађај показује колико су природни феномени могли да буду мистериозни и застрашујући у време када наука није била довољно развијена да објасни овакве појаве.

Тада је пад метеорита изазвао различите реакције међу становницима — неки су мислили да је дошло до пуцњаве, други су веровали да је ерупција вулкана, а било је и оних који су страховали да Турци нападају. Јосиф Панчић је детаљно описао пад Сокобањског метеорита у „Гласнику Српског ученог друштва“, наводећи да се догађај одиграо око 14 часова тог судбоносног дана.

Професор Панчић је, наравно, озбиљно приступио задатку. Убрзо је утврђено да се ради о метеориту, који је постао први научно проучени метеорит на територији Србије. Овај инцидент остаје упамћен као један од најфасцинантнијих примера како су наши преци доживљавали небеске појаве, које данас сматрамо сасвим природним.

U Srbiji danas sunčano i veoma toplo, posle podne na istoku i jugu ponegde moguća kiša

Преузмите андроид апликацију.