Почетна > Свет
Свет

Канадски премијер каже да је неопходно хитно решење за блокаду рада железнице

Канадска влада објавиће у што скорије време како намерава да реши обуставу теретног железничког саобраћаја широм земље, рекао је данас премијер те државе Џастин Трудо.
Фото: Танјуг/Sean Kilpatrick/

Две главне канадске железничке компаније данас су потпуно обуставиле рад због спора око уговора са њиховим радницима, пренео је Ројтерс.

То је изазвало истовремену блокаду железнице без преседана која би могла да изазове економску штету вредну милијарди долара и уздрма северноамеричке ланце снабдевања.

И Трудо је рекао да ће обустава ускоро довести до последица широм земље.

„Ускоро ћемо моћи више да кажемо о томе шта радимо како бисмо били сигурни да ћемо наћи брзо право решење за нашу економију“, рекао је премијер, али ништа није прецизирао.

Две највеће канадске железничке компаније („Canadian National Railway“ и „Canadian Pacific Kansas City“) и синдикат који окупља више од 9.000 радника из поменутих фирми, окривиле су једна другу за обуставу рада након што у више рунди преговора нису успеле да направе споразум.

Пословне групе раније су навеле како желе да влада наметне обавезујућу арбитражу синдикату и компанијама, чиме би могла да буде окончана обустава.

Железничке компаније наводе да су биле принуђене на блокаде како би избегле штрајкове у кратком року, јер су овако имале времена да унапред обавесте клијенте да преусмере свој терет, обезбеде фазно гашење мреже и осигурају да опасна роба не доспе у рискантне ситуације.

 

Vatikanski službenici zabrinuti zbog niza otkaza i smanjenja budžeta za zaposlene

Преузмите андроид апликацију.