Почетна > Србија
Србија

Беговић: Припреме за специјализовану изложбу „Експо 2027“ у шестој брзини

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић рекла је вечерас да је Србија у шестој брзини када су у питању припреме за специјализовану изложбу „Експо 2027“ на којој се очекује долазак више од четири милиона посетилаца.
Фото: Танјуг/Зоран Петровић

Она је за Танјуг изјавила да је у питању један изузетно велики и комплексан пројекат који не обухвата само будуће просторе за изложбу већ и инфраструктуру која ће моћи да угости више од четири милиона посетилаца, од којих се претпоставља да ће три милиона доћи из иностранства.

„То подразумева и пратећу инфраструктуру која се паралелно гради. Попут националног стадиона, акватик центра. ‘Експо’ шири свој утицај на изградњу путне инфраструктуре. Биће спојен и са аеродромом. Такође биће уложено и у Београду, у многе инфраструктурне додатне пројекте који треба да омогуће да се престоница прикаже у најлепшем светлу за време ‘Експа'“, рекла је Беговић.

Додала је да ће с друге стране бити уложено и у читаву Србију, пре свега у различите културне институције.

Министарка је истакла да у сарадњи са Ер Србијом, авион те компаније сада носи боје и заштићени лого „Експа“ и на тај начин промовише будућу изложбу.

„Очекујемо крајем новембра да добијемо званично заставу од Међународног бироа за изложбе и онда крећемо у директну комуникацију и са будућим излагачима и очекујемо заиста велики посао“, рекла је Беговић.

Министарка је истакла да је леп је податак да је Србија већ 140 година присутна на „Експо“ изложбама.

„То су међународне изложбе које су у суштини везане за иновације. Највећи научници, наши савременици су приказивали своје иновације на ‘Експу’. Први телефон, прва мобилна мрежа, први дизел мотор, прво хибридно возило, чак и први рачунар су баш приказани на овим међународним изложбама. И оне јесу место где креативности кроз уметност, али пре свега кроз науку се приказује свету. Мислим да је то сјајна прилика и за наше грађане да се упознају и са иновацијама из читавог света“, поручила је Беговић.

Истакла је да су многи научници били на „Експо“ изложбама са технологијама које су касније промениле свет.

„Тесла је на неким од ‘Експо’ манифестација показивао своје изуме. Бел је показивао своје изуме. Значи, многи научници су ту били присутни са технологијама које су промениле касније свет“, нагласила је Беговић.

Додала је да је наша тема „Игра за човечанство, музика и спорт за све“, али да игра кроз креативност доприноси уметности али и науци и иновацијама, и да ће Србија то приказати на „Експо 2027“.

Она је позвала све грађане да обиђу изложбу о учешћу Србије на „Експо“ манифестацијама у Београду на води, јер ће трајати још неколико дана.

„Надам се да ћемо наћи ново место за поставку те изложбе. Да видите како смо први пут били једна од 12 земаља као Краљевина Србија у Антверпену. Погледајте ову изложбу и видећете да имамо искуства, историју везану за те изложбе и мислим да ће нам то помоћи да можемо да организујемо један овако велики изазов за нас“, поручила је Беговић.

Додала је да је Србија и раније имала запажена учешћа на „Експо“ манифестацијама и издвојила „Експо“ у Дубаију, где се Србија, како је рекла, представила са својим независним спектакуларним павиљоном.

„Приказали смо креативност кроз уметност, спој уметности и науке и креативности у науци и мислим да је итекако била запажена Србија, наш павиљон и то је врло добра основа да наставимо са овом темом, а то је Србија земља креативности, иновација, паметних и вредних људи, и да добијемо шансу да покажемо наше гостопримство у земљи природних лепота, богате културе и добре науке, сјајног спорта и културе. Мислим да су теме фантастичне за нас“, рекла је министарка. Беговић је подсетила да „Експо“ није значајан само за Београд, већ и за целу Србију и регион.

„Читав наш регион није имао такву шансу да се прикаже, зато мислим да ће и суседне земље и те како имати корист и бити заинтересоване да дођу у Србију на изложбу, која се одржава први пут у југоисточној Европи за последњих 30 година“, рекла је Беговић и подсетила да смо успели да вратимо фокус на наш део света.

Велики изазов је, како каже, то како ће се све уклопити јер очекујемо госте и представнике више од 120 земаља, које ће имати своје павиљоне, изложбе и програм током три месеца.

Свима њима је потребно дати нову дигиталну димензију целог тог догађаја, рекла је министарка и додала да очекује много лепих изненађења јер Србија жели да сви који дођу одавде понесу посебну емоцију и посебно дивљење и за технологије и за земљу и да тако постану „наши амбасадори“.

Ако буде три милиона посетилаца, мислим да смо одрадили одличан посао, рекла је министарка и додала да ће директне бенефите од свега имати туризам.

„Многи од тих људи промовисаће Србију, један део ће се вратити у Србију, можда боље да је упозна и ту сте већ ставили Србију на виши ниво на туристичкој мапи света“, рекла је Беговић и додала да ће на ту манифестацију долазити и људи из пословног, финансијског света, они који се баве технологијама, различити инвеститори и све то је веома велика шанса за Србију.

Што се тиче науке, ту имамо три стуба, рекла је она и додала да је игра тема, да следи креативност у уметности, науци а да наука и технологија дефинитивно утичу на свакодневницу и мењају свет.
И иновације ће, како каже бити једна од тема.

„Србија има и те како да понуди, ствари у свету иновација, имамо више од 700 стартапова, а очекујем 2027. и да ће их бити можда и дупло више“, навела је она и подсетила да имамо сјајне научне институте, факултете, научнике, иноваторе који ће добити своје место на изложби, као и вештачка интелигенција.

Glišić razgovarao sa gradonačelnicima Prokuplja i Niša o važnim projektima

 

Преузмите андроид апликацију.