Почетна > Живот и стил
Живот и стил

У животу можете да изгубите све, осим једне ствари

Квалитет живота не одређује богатство или сиромаштво, слава или анонимност, здравље или патња…
Фото: Pexels/Sebastian

Аустријски психијатар Виктор Франкл имао је изузетно тежак живот, али и у тами нашао је могућности за лични раст. Године 1941. завршио је у концентрационом логору. Једва је подносио бол, глад и хладноћу, тело му је било промрзло, али његово позитивно размишљање било је штит против многих невоља. Преживео је и почео да се бави научним радовима који се баве снагом мисли и веровања. Био је сигуран да виталност није здраво тело, већ снажан дух.

„У животу можете изгубити све, осим једне ствари – слободе да изаберете своју реакцију на оно што се дешава. То одређује квалитет живота који живимо – не богатство или сиромаштво, не слава или непознатост, не здравље или патња. Квалитет нашег живота одређен је начином на који се односимо према стварности, какво значење јој придајемо, како се односимо према њој, какво стање ума она нама ствара.“

Начин на који посматрамо свој живот и оно што нас окружује изузетно утиче на нашу срећу и радост. Када носите наочаре оптимизма, живот постаје много лакши, лепши и једноставнији, а проблеми и изазови ситнији и лако премостиви.

Франкл је пронашао један савршен закон за срећан живот, то је техника логотерапије – чији је назив сачињен од грчке речи логос – реч/смисао и речи терапиа, што значи нега. Овај вид терапије односи се на терапију смислом, односно представља технику која помаже појединцу да пронађе прави смисао у свакој животној ситуацији.

Nutricionista otkriva šta se dešava u telu ako svakog dana pojedemo pola kilograma lubenice

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке