Почетна > Нови Сад > Актуелно

Актуелно Нови Сад

Понедељак уз супермесец! (понедељак, 19. август)

Овог понедељка ће бити мало облачно, без падавина, дневна температура ће се кретати од 21 до 34 степена.
Фото: Градске инфо

Овог пондедељка ако време буде ведро, имаћемо прилику да видимо пун Месец, који ће бити такозвани супермесец, а уз то и плави Месец.

Шта је супермесец?

Како Месец постаје супермесец? Путања по којој он кружи око Земље није савршена круг, већ је благо издужена елипса. Притом је она мало померена (Земља се не налази тачно у средини те елипсе), па постоји тачка на којој је Месец најближи Земљи (она се назива перигеј) и тачка на којој је најудаљенији (апогеј). Термин перигеј долази од грчких речи „пери“, што значи близу, и „ге“, што значи Земља.

Ево шта нас очекује овог понедељка у Новом Саду:

„Распустилиште“ за децу од 5 до 14 године почиње данас.
Фото: nsdkc.rs/41-raspustiliste

Придружите се на летњем програму Манифестације културе и образовања деце „Распустилиште“.

И ове године Распустилиште се реализује под мотом „Загревање за школу“, а  организатори су припремили изузетно богат и разноврстан програм који се одржава од 19.08. до 30.08.2024. године.

Циљ манифестације је квалитетно провођење слободног времена деце за време распуста, али и ваннаставно образовање и васпитање у процесу производње и коришћења културе и стварања нове публике кроз процес развијања емоционалне интелигенције и способности деце.

Програм се реализује кроз читав низ уметничких и едукативних радионица и сусрета са књижевницима, глумцима, певачима, научницима.

Напомена:

Сви програми манифестације Загревање за школу – летње Распустилиште одржавају се на адреси Новосадског дечијег културног центра, у Радничкој улици број 20 и за све посетиоце су бесплатни.

Програм Распустилишта можете пронаћи на сајту организатора.

Овог понедљка акција „Хуманитарни понедељак“ биће намењена Мирославу Чекеревцу.
Фото: Градске инфо

Данас се улаз на плажу неће наплаћивати, а карту ће заменити добровољни прилози посетилаца у складу са њиховим финансијским могућностима. Кутије у које ће грађани моћи да приложе помоћ биће постављене уз капије Штранда од 8 до 19 часова.

Мирослав болује од малигног меланома и са овом болешћу се бори од 2017. године. Током лечења породица је исцрпела сва финансијска средства и сада им је потребна помоћ како би Мирослав могао да настави са лечењем.

Средстава која ће се прикупљати у оквиру акције „Хуманитарни понедељак“ намењена су за месечну терапију лекова специфичних за ову болест који омогућавају да се овај меланом сузбије и држи под контролом.

У акцији прикупљања средстава за лечење Данила Јелића прикупљено је 142.370,00 динара.

Овим путем обавештавамо суграђане, који имају потребе за оваквом врстом помоћи, да своје захтеве могу донети на главну благајну Штранда.

Због ремонта дистрибутивних, трафо станица, изградње прикључака и одржавања надземне мреже данас без електричне енергије ће бити корисници на следећим локацијама:

Нови Сад: Насеље Шангај од 08:30 до 13:00

Сремска Каменица: ФАКУЛТЕТ ЗА УСЛУЖНИ БИЗНИС, СТУДЕНТСКИ ДОМ, СПОРТСКА ХАЛА од 08:30 до 10:00

Кисач: Ул. Шранкова, Ул. Мичаткова, од 08:30 до 13:30

Беочин: Ул. Николе Тесле 2 – 22 и 1 – 45, Ул. Фрушкогорска 3а, од 09:00 до 10:00

Измене режима сабраћаја и аутобуских траса
Скраћење трасе у Беочин селу

Данас због обележавања Дана Месне заједнице аутобуси на линији 78 саобраћаће до СПОМЕНИКА у Беочин селу, одакле ће по реду вожње саобраћати у смеру ка Новом Саду.

Фото: Градске инфо

Режим измена на траси важиће током целог дана.

Привремена измена трасе линије 3 и 13

У складу са решењем Градске управе за саобраћај и путеве, од 19. 08. до 19. 09. 2024. године привремено ће бити измењене трасе аутобуских линија број 3 и 13. Због радова на изградњи  вреловодног прикључка у Улици Јанка Чмелика у Новом Саду аутобуски саобраћај одвијаће се на следећи начин:

Линија 3

Смер из Петроварадина

Од раскрснице улица Корнелија Станковића и Миленка Грчића аутобуси ће саобраћати право Улицом Корнелија Станковића до кружног тока у раскрсници Булевара Европе и Корнелија Станковића, где ће се обављати полукружно окретање и чекати време до наредног поласка на аутобуском стајалишту Улица Корнелија Станковића-Булевар Европа (стајалиште линије број 7а).

Смер са Детелинаре

Аутобуси ће као полазно стајалиште користити стајалиште Улица Корнелија Станковића-Булевар Европа (стајалиште линије број 7а), саобраћати право Улицом Корнелија Станковића и даље настављати редовном трасом кретања.

НА ИЗМЕЊЕНОМ ДЕЛУ ТРАСЕ КОРИСТИЋЕ СЕ СТАЈАЛИШТА ДРУГИХ ЛИНИЈА.

Линија 13

Смер са Универзитета

Аутобуси ће саобраћати Булеваром Европе до кружног тока у раскрсници Булевара Европе и Корнелија Станковића, где ће се обављати полукружно окретање и чекати време до наредног поласка на аутобуском стајалишту Булевар Европе-Булевар војводе Степе.

Смер са Детелинаре

Аутобуси ће као полазно стајалиште користити стајалиште Булевар Европа-Булевар војводе Степе, саобраћати право Булеваром Европе и даље настављати редовном трасом кретања.

Уживајте!

Lebarski sokak – sokak koji je davno zaboravljen, a važio je baš za ovu novosadsku ulicu

Преузмите андроид апликацију.