Почетна > Свет
Свет

Бајден: Нико на Блиском истоку не би требало да подрива напоре о прекиду ватре у Гази

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да нико на Блиском истоку не би требало да подрива напоре да се постигне прекид ватре у Гази и споразум о ослобађању талаца, за који тврди да је на видику, али и да је „далеко од краја“.
Фото: Танјуг/AP Photo/Jacquelyn Martin

„Нико у региону не би требало да предузима акције да подрива процес“, написао је Бајден на друштвеним мрежама, а касније је на конференцији за медије рекао да је оптимиста у погледу изгледа за прекид ватре, преноси Ројтерс.

„Оптимиста сам. Али, далеко од тога да је готово. Постоји још неколико проблема, али мислим да имамо прилику“, рекао је Бајден.

Председник САД такође је навео да ће поново послати државног секретара Ентонија Блинкена у Израел, како би наставио интензивне напоре да се закључи споразум.

Израел инсистира на томе да ће мир бити могућ само ако милитантна палестинска група Хамас буде уништена, док Хамас истиче да ће прихватити само трајни, а не привремени прекид ватре.

У Дохи је јуче завршена нова рунда преговора о примирју у Гази, а како је рекао неименовани званичник Хамаса за либанску телевизију Ал Мајадин, није дошло до помака због инсистирања израелских преговарача да се у споразум уврсте нови услови.

Посредници у преговорима, САД, Египат и Катар објавили су заједничко саопштење у којем су навели да су преговори били „озбиљни, конструктивни и вођени у позитивној атмосфери“.

Званичници Хамаса, који нису присуствовали разговорима, рекли су за Би-Би-Си (ББЦ) да оквир новог предлога садржи нове услове које та група не може да прихвати.

Како наводе извори, Израел је поставио нове услове, који укључују задржавање трупа унутар Газе дуж границе са Египтом, док Хамас захтева потпуни прекид ватре, потпуно повлачење Израела из Појаса, повратак расељених Палестинаца и договор о размени затвореника.

Bajden: Sporazum o primirju u Gazi bliži nego ikada do sada

Преузмите андроид апликацију.