Почетна > Бизнис
Бизнис Србија

Данас почињу преговори о минималној цени рада за 2025. годину

Преговори о минималној цени рада за следећу годину између представника Владе Србије, Уније послодаваца Србије и две репрезентативне синдикалне централе, Савеза самосталних синдиката Србије и Уједињеног гранског синдиката „Независност“ почињу данас.
Фото: Pexels/Pixabay

На састанку би требало да се договоре о томе колико би минималац требало да износи 2025. године, а за сада представници државе спомињу цифру од о51.000 до 52.000 динара, што је за десетак хиљада мање од предлога са којим ће, према најавама из Савеза самосталних синдиката Србије (СССС), данас изаћи ова синдикална централа.

Секретар Већа СССС Зоран Михајловић раније је за Тањуг рекао да ће Савез синдиката предложити да минимална цена рада буде 60 одсто потрошачке корпе што сада износи око 62.000 динара.

Што се послодаваца тиче, они са конкретном цифром у јавност још нису изашли а како је за Танјуг изјавила Љиљана Павловић из Уније послодаваца Србије, послодавци јесу за повећање минималца али ће тражити да се смање доприноси и порези на плате.

Синдикалци пак истичу да се са још једним смањењем доприноса на плате неће сагласити јер сматрају да се тиме губи квалитет социјалних давања и здравствених услуга које се доприносима финансирају.

Минимална цена рада, која сада износи око 47.000 динара, за 2025. годину требало би да се утврди до 15. септембра, а уколико се о њеном износу не договоре социјални партнери, коначну одлуку донеће Влада Србије

U prvih šest meseci ove godine izvoz IKT sektora veći za 18,84% nego pre godinu dana

Преузмите андроид апликацију.