Почетна > Живот и стил
Живот и стил

5 намирница које има лош утицај на дечије зубе: Стоматолог саветује опрез

Сви знамо да поједина храна има веома лош утицај на зубе, нарочито слаткиши. Међутим, нису само слаткиши лоши за зубе, а максилофацијални хирург, имплантолог и пародонтолог др Јулијана Романова објаснила је које намирнице су у том смислу најопасније.
Фото: Pexels(Campus
На првом месту су, нимало изненађујуће – карамеле

Она истиче да без обзира на то што произвођачи додају природне сокове и укусе, не могу да утичу на чињеницу да се карамеле дуго задржавају у устима јер су просто лепљиве.

„Најштетнији аспект ових производа је то што остају у дугом контакту са дечјим зубима, зубном глеђи, те има директан лош ефекат захваљујући киселинама и угљеним хидратима у овим бомбонама“, објашњава она.

Други најштетнији производ за зубе малишана су газирани напици, а све захваљујући мехурићима и великој количини шећера, испричала је др Романова за газета.ру.
„Мехурићи се формирају током распадања веома активне угљене киселине, која уништава глеђ, а такође значајно смањује пХ у устима, нарушавајући процесе минерализације“.

Трећи изузетно штетни производи за зубе су чипсеви, крекери и слатки кексићи.

„Садрже велику количину лако ферментабилних угљених хидрата, који смањују реминерализујућа својства пљувачке током конзумирања. Још једна њихова лоша особина је да се ’залепе’ за сваку шупљину на зубима и ту се задрже“, упозорава стручњак.

Др Романова каже и да је било која храна која садржи доста угљених хидрата лоша за зубе ако се једе пре спавања.

„У том смислу, и карамела и здрава кашица или кефир могу да нашкоде зубима. Ноћу се значајно смањује производња пљувачке. У том смислу, самочишћење је знатно слабије, а остаци хране само погоршавају ситуацију. То је разлог зашто чак и после шоље јогурта морате да оперете зубе темељно пре него што легнете на спавање“.

Она истиче и да било каква кисела храна и напици, ма колико да су здрави, нису добри за зубе.

„Ту се не мисли само на киселе бомбоне, рецимо, већи на лимунаде и цитрусно воће. Ове намирнице су безопасне у малим количинама, али њихово стално уношење може да оштети зубе, посебно млечне“, поручила је др Романова.

Zdrave grickalice koje možete poneti na plažu

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке