Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Налети беса имају и позитивну страну, али могу да нам скрате живот

Бес је емоција која се јавља врло рано, између трећег и шестог месеца живота.
Фото: Unsplash/Julien I

Кратки налети беса негативно утичу на функцију крвних судова, тврди најновије истраживање. Емоција беса у најтешњој је вези са љутњом. Стручњаци објашњавају да је бес у неким ситуацијама здрава емоција, која ипак може да се отме контроли и да пређе у нездраво психичко стање и угрози рад виталних људских органа. Бес је у корелацији са гастроинтестиналним проблемима, несаницом, главобољом и поремећајима расположења.

Како мали налети беса делују на здравље?

Најновија студија тврди да и чак „мали налети беса“ могу да имају негативан ефекат на здравље срца. Рад објављен у часопису Journal of the American Heart Association  испитивао је 208 особа. Испитаницима су измерене вредности крвног притиска и узети узроци крви, пре него што су изнели своје виђење ситуације у којој су испољили бес, тугу или анксиозност. Уочено је да се код ових особа, после подсећања на непријатну ситуацију, крвни судови нису могли нормално да прошире.

– Љутња и налет беса оштећују функционисање артерија и појачавају на тај начин ризик од срчаног удара – каже главни аутор студије кардиолог др Daichi Shimbo са Columbia University Irving Medical Center.

Напади беса делују на целокупно тело

Ова студија потврђује налазе претходних сличних истраживања о лошем утицају негативних емоција на људско здравље. Негативне емоције слабе и имуни систем, изазивају компликације код артритиса.

Када нисмо у стању да се одупремо налету беса јављају се проблеми и са стомаком, несаница, промене расположења, објашњава психијатар др Jacques Ambrose сa Columbia University Irving Medical Center.

Шта је бес?

Бес је емоција која се јавља врло рано између трећег и шестог месеца живота, битна је за одржање бебе која реагује бесом, ако јој је блокиран пут ка задовољењу неких основних потреба.

– Бес и љутња су битне емоције и имају своју функцију, помоћу њих скрећемо пажњу на неку неправду, иступамо ако сматрамо да неко према нама лоше поступа – објашњава психолог Ryan Martin University of Wisconsin-Green Bay.

Боримо се или бежимо

У налету беса се „боримо или бежимо“, покреће се симпатички нервни систем, долази до убрзаних откуцаја срца, напетости мишића. Истраживања тврде да су особе које су биле у стању беса или љутње биле успешније у решавању загонетки, задатака.

И поред тога што је конструктиван, бес може да буде у неким околностима и нездрава емоција, на пример када на неку благу непријатност бурно реагујемо, или када емоцију беса испољавамо у дужем временском периоду. Стручњаци наглашавају да овај хронични бес изразито лоше делује на ментално и физичко здравље.

Како да савладамо налете беса?

Како би се ублажили и зауставили налети продуженог беса, стручњаци предлажу технике релаксације. Савет је да пронађемо оно што нам највише одговора – физичку активност, дружење с пријатељима, медитацију, шетњу у природи, дубоко дисање.

Вежбе опуштања мишића ослобађају од физичке напетости која је повезана са осећањем беса, каже Амбросе. Саветују се вежбе за опуштање мишића врата који најчешће страда под налетом беса, рамена, руку, прстију.

Уколико ни једна од ових алтернативних начина контроле налета беса не понуди добре резултате, саветује се да посетимо психолога. Могуће је, објашњавају стручњаци, да се иза хроничног беса крије биполарни афективни поремећај.

Najbolji i najgori položaj za spavanje ako imate bol u leđima: Šta preporučuju stručnjaci?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке