Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Температура вода у Србији изнад просека за ово доба године

На Дунаву 27 степени, у Сави као у турском купатилу, а суграђани бег од жеге проналазе баш на реци.
Фото: Градске инфо

Нови топлотни талас који је захватио нашу државу тренутно је у пуном јеку, па није ни чудо што суграђани хитају да се на рекама у близини освеже.

Високе температуре значајно утичу на стање река у Србији, па тако и њихова температура превазилази просек који је очекиван за овај период године.

Како кажу из Републичког хидрометеоролошког завода, за период од 12. до 18. августа издато је упозорење за реку Саву у делу код Шапца и Сремске Митровице јер ће се наредних дана водостаји кретати испод ниских пловидбених нивоа.

На Брзави, Моравици, Јадру, Колубари, Јабланици, Власини, Лугомиру, Ресави, Јасеници и Кубршници протицаји су се приближили минималним средње месечним вредностима које су у минусу у односу на нормалан ниво воде у овој реци.

Граница редовне одбране на реци Сави код града Шапца је 400 цм, а тренутно је она у минусу од чак -90 центиметара висине.

Што се тиче водостаја Дунава, он је у стагнацији наредна четири дана. Конкретно у делу који протиче поред Новог Сада, водостај износи 124 центиметара, а граница редовне одбране у овом делу је 450 цм.

Како се крећу температуре вода у рекама?
Фото: Градске инфо

На Дунаву је измерено око 26 степени Целзијуса, на Сави око 27,9, што означава најтоплију текућу воду, док је на Великој Морави око 24,9 степени, а на Тиси око 27,5 степени.

На званичном сајту РХМЗ-а наводе и да је на банатским водотоцима око 27, 3 степена Целзијуса, што је изнад просечних вредности температура воде за ово доба године.

Наравно, овако пријатне температуре воде помамиле су већи број људи који је запажен и током протеклог викенда на градској плажи Штранд где је био присутан велик купача, а многи су истакли како им је то најдражи бег од свакодневне жеге.

Спасиоци често наглашавају да се купачи стриктно држе прописаних правила и да не прелазе видно означену границу постављених бова, јер уколико се купају ван означене безбедне зоне, преузимају одговорност за сопствено поступање.

Фото: Градске инфо

Humanitarna akcija opremanja školaraca i škola na Kosovu i Metohiji u nedelju, 18. avgusta na Trgu slobode

Преузмите андроид апликацију.