Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто нам лети стопала и ноге отичу?

Стопала могу да отекну из разних разлога, а један од главних је дехидрација, која може изазвати задржавање воде. Како температура расте, расте и уобичајен и непријатан проблем, отицање ногу.
Фото: Pixabay/ Pexels

Ако сте приметили да су вам се стопала удвостручила док сте били напољу на врућини, нисте сами.

Зашто ми ноге отичу?

Отицање ногу је често узроковано стањима која су лако препознатљива и обично нису озбиљна, као што су мање повреде, уганућа или дуготрајно стајање и седење. Међутим, то понекад може бити знак озбиљнијег здравственог проблема, попут болести срца или присуства крвног угрушка, преноси нет.хр. Ово су неки од разлога зашто ваша стопала могу да отекну:

Задржавање течности (едем):

Најчешћи узрок отицања ногу, често због дужег стајања или седења, посебно у врућим условима.

Трудноћа:

Повећан притисак на вене у карлици и доњем делу стомака може довести до задржавања течности и отока ногу.

Болести срца:

Срце не пумпа крв ефикасно, што може изазвати задржавање течности у ногама. Проблеми са бубрезима или јетром: Поремећаји ових органа могу утицати на равнотежу течности у телу, што може довести до отока.

Дубока венска тромбоза (ДВТ):

Формирање крвног угрушка у дубоким венама ногу може изазвати болно отицање, црвенило и осећај топлоте у захваћеном подручју.

Повреде и уганућа:

Мање повреде, као што су уганућа или истегнућа, могу изазвати локализовано отицање као одговор тела на упалу.

Упала:

Инфламаторни процеси у зглобовима или ткивима, као што су артритис или инфекције, могу изазвати отицање ногу.

Како спречити отицање ногу током лета?

Постоји неколико стратегија које можете користити да спречите или смањите отицање ногу. Избегавајте топлоту када је то могуће Ако вам стопала отекну по топлом времену, покушајте да се охладите. Седите у хладовини или останите у климатизованим собама кад год је то могуће. Користите мали вентилатор за хлађење. Нанесите расхладни спреј на стопала и ноге. Избегавајте превруће купке, тушеве и сауне. На крају туширања исперите стопала хладном водом да бисте побољшали циркулацију.

Пазите шта једете

Да бисте смањили могућност отечених стопала, ногу и глежњева, конзумирајте храну са мало натријума, као што су лагани гулаши, супе и салате. Такође, покушајте да се држите подаље од ултра-обрађене хране која обично садржи много соли.

Повећајте унос воде

Можда изгледа контраинтуитивно, али пијење више воде заправо може спречити отицање јер одржава тело хидрираним и помаже му да избаци вишак соли.

Удобне ципеле

Ношење удобних ципела које пружају добру подршку и које су направљене од прозрачног материјала може у великој мери спречити натечене ноге.

Редовно вежбање

Редовне вежбе као што су ходање, пливање или вожња бицикла могу побољшати циркулацију крви и спречити накупљање течности у ногама.

Подизање стопала

Кад год је могуће, подигните стопала изнад нивоа срца. Ово помаже у смањењу притиска на вене на ногама и стопалима и промовише дренажу течности.

Редовно узимајте магнезијум

Размислите о узимању дневне дозе магнезијума, јер 200 милиграма овог дијететског додатка може помоћи у одржавању нивоа хидратације који ће помоћи у смањењу отока. Међутим, прво се консултујте са својим лекаром ако имате било каквих здравствених проблема.

Zašto su nam u laži kratke noge?

Преузмите андроид апликацију.