Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли знате ко су родитељи слонови? Сазнајте да ли и ви припадате овој категорији

Да ли сте чули за овај термин?
Фото: Pexels/Andrea Piacquadio

Термин „родитељство слона“ је додат у лексикон родитељства 2014. године, када је Пријанка Шарма-Синдар употребила ту фразу у чланку за Тхе Атлантиц да опише свој мекши стил родитељства и начин на који се он сукобљава с доминантним приступом „маме тигрице“

Тренутна дефиниција родитељства слона је верна својим коренима, а односи се на стил родитељства који даје предност срећи и емоционалној сигурности детета, наглашавајући топлину, емпатију и охрабрење као средство за изградњу поверења и промовисање јаке, поверљиве везе између родитеља и деце.

Ових 6 знакова откривају да сте родитељ слон

1. Никада не помишљате да наређујете свом детету

Родитељи слонова су познати по томе што су посебно нежни, што значи да ће вероватно користити свој инстинкт да безрезервно утеше бебу која плаче… без обзира на доба ноћи. Заиста, родитељи слонова имају тенденцију да подстичу своју децу да траже помоћ када је то потребно и много је мање вероватно да ће пустити своје дете да само плаче док се не успава.

2. Када ваше дете падне на игралиште, ви сте ту да га утешите у трену

Удобност, брига, заштита – то су главни приоритети родитеља слонова. Као такво, када ваше дете падне, нећете чекати да сазнате да ли сте заиста потребни, одмах ћете бити ту, спремни да га подигнете, обришете му сузе и пољубите га пре него што настави да се игра.

3. Ваше трогодишње дете још не може да закопча јакну или да обује само ципеле и то је сасвим у реду

Опет, родитељи слонови желе да се њихова деца осећају пријатно када тражец помоћ и, за разлику од родитеља тигрова, они нису посебно фокусирани на подстицање своје деце да брже одрасту и постану независни. Међутим, за разлику од родитеља хеликоптера, родитељи слонови неће обесхрабрити своју децу да буду независнија; они само пуштају своју децу да се развијају сопственим темпом и спремни су да понуде помоћ када је то потребно.

4. Ваше дете добије лошу оцену у школи и ваш први инстинкт је да га питате шта мисли о томе

За родитеље слонове академска и спортска достигнућа нису ни приближно важна као осећања њиховог детета, тако да је већа вероватноћа да ће лош резултат на тесту изазвати емпатију него бес или разочарање. Ако практикујете овај стил родитељства, ваш први инстинкт ће вероватно бити да се јавите свом детету да видите како се осећа док му нудите речи охрабрења и подршке.

5. Петогодишњак и даље спава у вашем кревету, што вам уопште не смета

Родитељи слонови су увек топли и нежни према свом потомству и стога имају тенденцију да преферирају нежни стил родитељства током одрастања и касније. Ако ваше дете школског узраста још увек жели удобност вашег кревета и ваше присуство ноћу, а ви то радо пружате, вероватно сте родитељ слон.

6. Немате строга правила и више волите да будете флексибилни са својим очекивањима

Не постоје строга правила у родитељству слонова – јер је свака ситуација другачија и родитељи слонови верују да је њихова дужност да се прилагоде потребама своје деце. У ствари, ако сте родитељ слон, срећа вашег детета је ваша главна брига. Ако ваш 7-годишњак не може да се натера да очисти своју собу, нећете га присиљавати на то. Уместо тога, покушаћете да схватите зашто му је тако тешко, да бисте упознали његову нејасну страну. Другим речима, ауторитарни стил родитељства који укључује захтеве и последице једноставно није за вас.
За и против родитељства слонова

Према др Ким, не постоји јединствен приступ родитељству, јер су „сва деца (чак и деца у истом домаћинству) различита, тако да стил родитељства за свако дете треба да буде онај који подржава емоционалну сигурност детета и помаже им да напредују“. А пошто скоро сви стилови родитељства имају циљ да то постигну на неки начин, родитељство слонова није само по себи бољи избор.

Поред тога, стил родитељства слона настоји да обезбеди врсту флексибилности и емоционалне осетљивости која је потребна за успостављање јаке везе између родитеља и детета и „сваки метод који јача однос који имате са својим дететом и гради поверење и сигурност биће бољи за њихов раст, развој и дугорочни успех“, каже др Ким.

Такође је вредно напоменути да прилагодљивост родитеља слонова може бити предност, јер су „односи родитељ–дете двосмерни и важно је да добијете сигнале од детета о томе шта им је потребно од вас као родитеља“.

Према њеним речима: „Однос родитељ–дете је кључни услов за понашање и способност деце да регулишу емоције… а истраживања показују да су елементи топлине, подршке и родитељског надзора повезани са позитивним исходима“. Довољно је рећи да меки и нежни стил слона дефинитивно испуњава те кутије. Поред тога што се деца осећају емоционално подржана и збринута, родитељство слонова има додатну предност јер даје деци више слободе да истражују своју индивидуалност и шта их чини срећним.

Међутим, ниједан стил родитељства није без својих мана, посебно када се доведе до екстрема. На пример, деца која су превише заштићена од сурове животне стварности због својих родитеља слонова могу имати проблема да решавају проблеме у тешким ситуацијама и пропуштају прилике да уче из својих грешака, објашњава др Ким. Она препоручује припрему деце за стварни свет балансирањем елемената сваке врсте родитељског стила на начин који обезбеђује снажну структуру, али и одређену флексибилност у тој структури. Другим речима, родитељство слона је генерално веома позитивна ствар, све док се не опустите превише.

Zašto su nam u laži kratke noge?

Преузмите андроид апликацију.