Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Свакодневно једење пистаћа доноси бројне позитивне ефекте на ваше здравље! Једите их чешће

Ако свакодневно једете пистаће захваљујући њиховим хранљивим састојцима, приметићете бројне позитивне ефекте на ваше здравље.
Фото: Pixabay/akirEVarga

Пистаћи су извор протеина са свих девет есенцијалних аминокиселина. Садрже здраве мононезасићене и полинезасићене масти, пуне су влакана и антиоксиданата.

Између осталог, садрже калцијум и магнезијум који ће вам помоћи да одржите нормалан ниво крвног притиска. Такође су природни извор калијума, минерала који помаже у сузбијању ефеката натријума у ​​телу.

Осим поменутих минерала, пистаћи садрже фитостероле и антиоксиданте, који пружају додатне позитивне ефекте на кардиоваскуларни систем.

Захваљујући каротеноидима лутеину и зеаксантину, побољшаћете здравље ваших очију. Лутеин и зеаксантин се налазе у мрежњачи и помажу у филтрирању потенцијално штетне светлости, смањујући ризик од очних болести које доводе до губитка вида, као што су макуларна дегенерација и катаракта.

Неки људи и даље мисле да ће једење орашастих плодова довести до повећања телесне тежине.

Међутим, подаци показују да конзумација пистаћа није повезана са повећањем телесне тежине или повећаним ризиком од гојазности.

Истраживања су, између осталог, показала да је конзумирање пистаћа као ужине повезано са смањењем обима струка код младих жена у поређењу са једењем грицкалица са високим садржајем угљених хидрата.

Конзумирање пистаћа такође помаже у контроли шећера у крви, што их чини одличним избором ако имате дијабетес. Такође су добри за здравље црева.

Otkrijte iznenađujuće „supermoći“ banane

Преузмите андроид апликацију.