Почетна > Нови Сад

Нови Сад Остали спортови

Делфини су неприкосновени: Ватерполисти Србије трећи пут заредом олимпијски шампиони! Финале преломили Новосађани (ВИДЕО)

Ватерполисти Србије освојили су трећи пут заредом олимпијско злато. „Делфини“ су победили Хрватску 13:11 у Паризу.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Величанствена група момака на челу са селектором Урошем Стевановићем демонстрирала је заједништво и одличну тимску игру коју су крунисали олимпијском златном медаљом. Србија је непобедива, Србија је најбоља у Паризу, Србија је олимпијски првак, трећи пут заредом. Блистава историја српског ватерпола је исписана.

Континуитет је ту, радост је ту, зашто је било ко сумњао у капитена Јакшића и његове саиграче. Уписали су највреднију победу у финалу против светског првака репрезентације Хрватске и показали одличан ниво игре.

Почетак је слутио на славан крај, на селектора Стевановића у базену и то с осмехом. Челична одбрана је била кључна за лепршаву игру у нападу. Србија је у првој деоници стекла велику предност коју Хрвати током целог меча нису успели да анулирају – 5:2.

У наставку меча, чак и с играчем мање често су успевали да изађу на крај са сјајним хрватским шутерима. Затварали су све прилазе, имали су правовремене реакције, преузимања, али и реализацију у нападу. Од првог до последњег минута Србија је била величанствена, а Хрватска често без одговора на челичну, снажну, интелигентну одбрану ривала.

Најефикаснији у селекцији Србије био је момак из Новог Сада Милош Ћук, који је постигао три гола. По два пута у листу стрелаца уписали су се Никола Дедовић и Никола Јакшић. По један погодак постигли су Душан Мандић, Страхиња Рашовић, Радомир Драшовић, Немања Вицо, Немања Убовић и Виктор Рашовић.

Други Новосађанин у тиму Делфина Радослав Филиповић је на голу био одличан, уписао је 10 одбрана од 21 шута упућеног ка њему. Сјајно се кретао и бранио противничке ударце.

У селекцији Хрватске најбољи је био Јерко Маринић Крагић са три гола.

Србија је тријумфом против Хрватске стигла до треће узастопне златне медаље на Олимпијским играма, након тријумфа у Рио де Жанеиру 2016. и у Токију 2021. године. Ово је једино пошло за руком Мађарима од 2000. до 2008. године, а пре тога Великој Британији док је ватерполо био у повоју.

Бронзану медаљу освојили су ватерполисти Сједињених Америчких Држава, након победе над Мађарском 11:8 после петераца.

Тим Србије је на Олимпијским играма у Паризу освојио пет медаља и то три златне, једно сребро и једну бронзу. Још једном ће свет слушати српску химну, овога пута док су ватерполисти на постољу, највишем, победничком.

Састав Србије за Игре у Паризу: Радослав Филиповић, Владимир Мишовић, Душан Мандић, Виктор Рашовић, Никола Дедовић, Никола Јакшић, Сава Ранђеловић, Радомир Драшовић, Петар Јакшић, Страхиња Рашовић, Милош Ћук, Немања Вицо, Немања Убовић. Ово су златни ватерполисти из Париза.

Zorana Arunović i Damir Mikec nosiće zastavu Srbije na zatvaranju Olimpijskih igara

Преузмите андроид апликацију.