Почетна > Бизнис
Бизнис

Табаковић: Новим законом трајно ће се уредити каматне стопе кредита

 Новим Законом о заштити корисника финансијских услуга трајно ће се уредити каматне стопе код готово свих кредита и обезбедити да корисницима не могу бити наплаћене превисоке камате које не одговарају тренутним тржишним условима, изјавила је данас гувернер Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Она је навела да је циљ тог закона и да се спречи нагли раст каматних стопа нарочито код кредита са промењивим каматним стопама, јер је то проблем са којим се централна банка суочила претходне године и због чега је било неопходно донети привремену меру којом су раније ограничене камате код стамбених кредита.

„Још је рано говорити на ком ће нивоу оне бити ограничене новим законом, али свакако ће бити ниже од камата које су важиле у тренутку доношења поменуте привремене мере“, казала је Табаковић за Политику.

Према њеним речима, конкретан модел ограничавања каматних стопа пажљиво се разматра и он ће бити одмерен тако да спречи да се корисницима наплаћују превисоке каматне стопе, али и да се спречи нагли раст каматних стопа.

Гувернер НБС је прецизирала да се предлогом новог закона први пут уводи ограничење камата и на кредитне картице и дозвољени минус, чиме се спречава да се корисницима наплаћују превисоке камате, а што је и захтев Директиве ЕУ.

„Код ових ограничења предвиђено је везивање за законску затезну камату, на коју опет директно утиче референтна каматна стопа НБС. тако ћемо омогућити да референтна каматна стопа брже и дирекктније утиче на висину каматних стопа код ових банкарских производа“, рекла је она.

Табаковићева је истакла да је мотив за сваку одлуку НБС да олакша живот и пословање свим грађанима и привреди.

Према њеним речима, јачањем стабилности финансијског сектора заједно с банкама гради се ооснова за дугорочни привредни раст и обезбеђује се бољи стандард свим грађанима.

„Као и до сада верујем да ће и овог пута банке показати додатну спремност да своје пословање прилагоде околностима тако да не угрозе поверење постојећих и будућих клијената, чиме ће себи обезбедити одрживо пословање, сигурне приливе и будући раст.

Она је нагласила и да је и даље неопходна опрезност монетарне политике, а то налажу кретања у међнародном окружењу и пре свега повећан геополитички ризик и његов утицај на цене енергената, као и због изгледа за глобалну инфлацију који указују да ће њено успоравање бити постепеније него што се претходно очекивало.

Табаковићева је казала и да ће и даље бити повремених и једнократних поскупљена појединих производа и услуга, али ће она сигурно бити мање учестала и мањег интензитета него у претходне две године.

 

Vesić: Infrastrukturni projekti ne staju, nastavljamo da razvijamo Srbiju

Преузмите андроид апликацију.