Почетна > Свет
Свет

Штаб Трампове кампање саопштио да је био мета хакерског напада

Штаб за кампању бившег председника САД и републиканског председничког кандидата Доналда Трампа саопштио је да је био мета хакерског напада и да сумња да су ирански актери умешани у крађу и дистрибуцију осетљивих интерних докумената.
Фото: Танјуг/AP Photo/Julia Nikhinson

Портпарол Трампове кампање Стивен Чунг окривио је за хаковање, како је навео, „стране изворе непријатељске према САД“.

Чунг је рекао да Иранци знају да ће Трамп зауставити њихову владавину терора баш као што је то учинио и током свог председничког манадата.

Неименовани портпарол Савета за националну безбедност саопштио је да сваки извештај о неприкладном страном мешању схвата „изузетно озбиљно“ и да осуђује сваку владу или ентитет који покушава да подрије поверење у демократске институције САД.

Мисија Ирана при Уједињеним нацијама је на питање агенције АП о тврдњама штаба Трампове кампање негирала да је умешана у хакерски напад.

„Иранска влада нема ни намеру, нити мотив да се меша у председничке изборе у САД“, навела је иранска мисија у одговору.
Штаб Трампове кампање није пружио никакве конкретне доказе о умешаности Ирана у тај хакерски напад, али тврдња долази дан након што је Мајкрософт објавио извештај у којем су детаљно описани покушаји страних агената да се мешају у кампању за избор председника САД.

У њему се наводи пример иранске војне обавештајне јединице која је у јуну послала фишинг имејл високом званичнику председничке кампање са компромитованог имејл налога бившег вишег саветника.

Иран је дуго био осумњичен да води хакерске кампање усмерене на своје противнике на Блиском истоку и шире, наводи АП.
Техеран је дуго претио да ће узвратити Трампу због напада дроном 2020. године који је он наредио, а у којем је убијен истакнути генерал Иранске револуционарне гарде Касем Сулејмани.

Министарство правде САД прошле седмице је отпечатило кривичне пријаве против пакистанског држављанина који је повезан са Ираном, за кога се тврди да је планирао покушаје атентата на политичке личности у САД, укључујући потенцијално на Трампа.
„Политико“ је први у суботу јавио о хакерском нападу на штаб Трампове кампање, наводећи да је 22. јула почео да добија имејлове са анонимног налога.

У мејлу је послат досије о републиканском кандидату за потпредседника, сенатору из Охаја Џеј Ди Венсу, а документ је датиран на 23. фебруар, готово пет месеци пре него што је Трамп изабрао Венса за свог потпредседника.

 

Blinken: Eskalacije na Bliskom istoku nisu u interesu nijedne strane

Преузмите андроид апликацију.