Почетна > Спорт > Остали спортови
Остали спортови

Ватерполисти Србије за треће узастопно олимпијско злато, ривал Хрватска

Ватерполисти Србије играће финале олимпијског турнира против селекције Хрватске. Дуел за златну медаљу почеће у 14.00.
Фото: Танјуг/АП/Luca bruno

Ватерполисти Србије играће трећи пут за златну олимпијску медаљу, будући да су двоструки узастопни олимпијски шампиони. Изазивач је селекција Хрватске коју су „делфини“ савладали 2016. године у Рио де Жанеиру у борби за најсјајније одличје.

Једино Новак Ђоковић стоји раме уз раме са ватерполо репрезентацијом Србије када је реч о континуираном доношењу радости грађанима након европских, светских и олимпијских успеха.

Некадашњи селектор тима Дејан Савић је на конференцији за медије упитан за утиске после златне медаље у Токију, рекао: „Даћете ми мало времена да се смирим.“

После Игара у Токију „седморица величанствених“ објавили су крај репрезентативне каријере: Филип Филиповић, Гојко и Душко Пијетловић, Андрија Прлаиновић, Стефан и Бранислав Митровић и Милан Алексић.

Сузе на очи му је натерала група људи која је суверено владала светским ватерполом с њим на челу. Он без те групе момака није могао, те је годину дана касније поднео оставку на селекторско место.

У периоду од Токија до Париза, и током последњих годину дана са Савићем на клупи, али и са новим селектором Урошем Стевановићем, уследио је лош период. То је утицало на свеопшту атмосферу и поверење у национални ватерполо тим.

У четвртфиналу Светског првенства 2022. године, Србију је победила Хрватска, а међу осам најбољих Светске лиге исте године боља је била Италија. У осмини финала Европског првенства, за „делфине“ су били прејаки Французи.

Садашњи селектор Урош Стевановић још увек није освојио медаљу с националним тимом. Светско првенству у Фукуоки окончано је четвртим, а у Дохи шестим местом.

Седмо место на Европском првенству у Дубровнику и Загребу било је скоро и очекивано. Исту позицију, Србија је освојила и на Светском купу у Лос Анђелесу. После дужег периода Србија на олимпијски турнир није отишла као фаворит или један од њих, већ као неугодан тим који ужива у победама претходних генерација.

Ипак, група момака са Стевановићем поред базена, на Играма у Паризу вратила је наду и веру у ватерполо репрезентацију Србије и притом иром и приступом у базену демантовала поједине песимисте.

Састав Србије за Игре у Паризу: Радослав Филиповић, Владимир Мишовић, Душан Мандић, Виктор Рашовић, Никола Дедовић, Никола Јакшић, Сава Ранђеловић, Радомир Драшовић, Петар Јакшић, Страхиња Рашовић, Милош Ћук, Немања Вицо, Немања Убовић.

Почетак у Паризу није слутио на финале

Ватерполисти Србије су тријумфално почели олимпијски турнир, победили су Јапан, али је касније уследила резултатска криза – пораз од Аустралије и Шпаније. Победа над Француском је „делфинима“ донела четвртфинале, а у последњем колу групне фазе претрпели су пораз од Мађарске.

Први меч у нокаут рунди Србија је окончала победом над Грчко, којој је претходила херојска игра, али и велика храброст капитена Николе Јакшића. Он је у последњим секундама дуела упутио снажан ударац са велике удаљености и донео велику радост саиграчима.

У полуфиналном мечу, „делфини“ су челичном одбраном и одличном организацијом у нападу уписали победу против Сједињених Америчких Држава и самим тим дошли до последњег меча на турниру.

Nikola Jokić postao četvrti košarkaš koji je zabeležio tripl-dabl u istoriji OI

Преузмите андроид апликацију.