Почетна > Свет
Свет

Ројтерс: Иран обезбедио Русији велики број балистичких ракета

Иран је Русији обезбедио велики број балистичких ракета земља-земља, продубљујући војну сарадњу између две земље под санкцијама САД, рекло је шест извора за Ројтерс.
Фото: Танјуг/Iranian Army via AP

Иранска набавка од око 400 пројектила укључује многе из породице балистичког оружја кратког домета Фатех-110, као што је Золфагхар, рекла су три иранска извора.

Ова друмска покретна ракета је способна да погоди циљеве на удаљености од 300 до 700 километара, тврде стручњаци.

Испоруке су почеле почетком јануара након што је договор финализован на састанцима крајем прошле године између иранских и руских војних и безбедносних званичника који су одржани у Техерану и Москви, рекао је један од иранских извора.

Неименовани ирански војни званичник рекао је за Ројтерс да су до сада испоручене најмање четири пошиљке пројектила, а да се у наредних неколико недеља очекују додатне испоруке.

“Биће још пошиљки. Нема разлога да то кријемо. Дозвољено нам је да извозимо оружје у било коју земљу у коју желимо“, напоменуо је он.

Други високи ирански званичник рекао је да су неки од пројектила послати у Русију бродом преко Каспијског мора, док су други превезени авионом.

Четврти ирански извор је за Ројтерс потврдио да је Русија недавно добила велики број ракета од Ирана, не износећи детаље.

Ограничења Савета безбедности УН на ирански извоз неких пројектила, дронова и других технологија истекла су у октобру, али су САД и ЕУ задржале санкције иранском програму балистичких ракета због забринутости о извозу оружја заступницима Техерана на Блиском истоку и Русији.

Портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби изјавио је почетком јануара да су САД забринуте да ће Русија ускоро набавити балистичко оружје кратког домета од Ирана, поред ракета из Северне Кореје.

Један амерички званичник рекао је Ројтерсу да је Вашингтон видео доказе о активном напредовању преговора, али да још нема назнака да су испоруке обављене.

Портпарол украјинског ратног ваздухопловства рекао је на националној телевизији да нема званичне информације о томе да је Русија добила такве ракете, али је упозорио да би балистичке ракете представљале озбиљну претњу Украјини.

Иранско министарство одбране и Револуционарна гарда, као и руско Министарство одбране одбили су Ројтерсов захтев за коментар.

 

Situacija u nuklearki Zaporožje normalna nakon ukrajinskog granatiranja Energodara

 

Преузмите андроид апликацију.