Почетна > Србија
Србија

Мали: Србија на првом месту по расту БДП-а у Европи

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је Србија, према досадашњим подацима за ову годину, на првом месту по расту бруто домаћег производа (БДП) у Европи.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

„Први квартал смо имали стопу раста од 4,7 одсто, други квартал 4,2 одсто. Дакле, у просеку за прву половину године 4,5 одсто раста БДП-а. Дакле, први смо у Европи. Како буду долазили и остали подаци, ја мислим да ћемо бити најмање међу прве две или три земље“, рекао је Мали за РТС.

Он је додао  да Србија привлачи стране директне инвестиције и по томе је апсолутни рекордер у региону.

„Не стајемо ни са великим капиталним инвестицијама. Видели сте синоћ председника Вучића који је обишао радове на изградњи брзе пруге Београд-Суботица“, подсетио је Мали.

Министар је навео да се, када се погледа швајцарска формула, може очекивати двоцифрено повећање пензија у наредном периоду и да ће видети да ли ће тај повећани износ моћи да буде исплаћен већ пре краја године.

Најавио је и повећање плата, пре краја године или од првог јануара.

„Имамо никада више новца на рачуну, преко 700 милијарди динара, имамо рекордне девизне резерве, 27 милијарди евра, имамо 46,5 тона злата у трезору Народне банке Србије, девизни курс је стабилан, јавни дуг нам је испод 50 одсто“, казао је Мали.

Министар финансија је истакао и да пројекат Јадарит потенцијално може да буде највећа развојна шанса за Србију у деценијама које долазе.

„Дајте да струка говори уместо људи који се баве политиком, превасходно мислим на ове из опозиције и који преузимају протесте, како би опет злоупотребљавали једну од тема која за мене и за нас може потенцијално да буде највећа развојна шанса у деценијама које долазе“, рекао је он.

Мали је нагласио да је и председник Србије Александар Вучић рекао да је гарант тог пројекта у смислу да ће се анализирати и ефекти на здравље, на пољопривреду, екологију и све остало.

„Уколико нема негативних ефеката, уколико се заштитимо на прави начин кроз примену најстрожих еколошких правила и стандарда, хајде да сагледамо то као можда следећу велику развојну шансу наше земље уз Еxпо, уз изградњу стадиона, уз изградњу Тиршове 2, брзе пруге, као и брзих саобраћајница и свега оног што подиже квалитет живота грађана Србије и гура нашу земљу напред“, рекао је Мали.

Он је на питање какав ће одговор државе бити на најављене протесте у суботу у Београду због пројекта ископавања литијума у Србији, рекао да не разуме зашто протести, ако је речено да се следеће две године, односно 24 месеца ништа неће дешавати.

„Ми ћемо се озбиљно бавити овом темом као што се озбиљно бавимо нашом економијом већ годинама уназад. Као што видите, по резултатима расту БДП-а и осталим резултатима имамо добре и одговорне резултате“, рекао је Мали.

Како је казао сачекаће се папири да се све анализира, направљени су тимови који се баве посебним областима као што су здравство, екологија и треба сачекати и видети шта они имају да кажу.

“ Хајде да што мање слушамо политичаре и оне који су за и оне који су против, а да што више чујемо струку. Да покушамо да политику оставимо по страни и пустимо струку да каже, то је најважније. Здравље нам је најважније и милион пута смо то рекли. Хајде да сагледамо ефекте тог пројекта. Ако буде добро, ако нема негативних ефеката, што не бисмо можда то искористили“, рекао је Мали.

 

 

 

Vučić: Pruga do Subotice biće gotova do 1. decembra

Преузмите андроид апликацију.