Почетна > Србија
Србија

Лончар: При одабиру тим здравствених стручњака гледали смо искуство и кредибилитет

Министар здравља Златибор Лончар рекао је данас да се при одабиру људи који чине тим стручњака који ће испитивати да ли постоји штетно дејство по здравље грађана Србије у случају да дође до стварања рудника и ископавања литијума гледало искуство и кредибилитет.
Фото: Танјуг/Немања Јовановић

Лончар је за ТВ Пинк истакао да су се протеклих недеља пласирале приче које за циљ имају ширење страха и панике код грађана и да је Србија као одговорна држава на челу са председником Александром Вучићем одлучила да формира тим који ће се бавити факторима који могу да утицу на здравље грађана.

„Одлучили смо се за оне људе који имају највише искуства, који се баве испитивањем утицаја на зивотну средину“, рекао је Лончар.

Он је додао да су у тиму и особе који су каријере посветили испитивању и лечењу малигних болести.

„То су људи са искуством и људи са каријером који су цео живот провели помажучи и лечећи људе и истраживањем како је до тих болести дошло и шта је утицало да до тих болести дође“, рекао је Лончар.

Министар је нагласио да је председник Србије Александар Вучић иницирао налог да се уради детаљна анализа и да се испита да ли ископавање литијума имати неке негативне последице по здравље грађана, животиње и животне околине.

Лончар је јуче представио тим стручњака који ће се бавити питањем да ли постоји штетно дејство по здравље грађана Србије у случају да дође до стварања рудника и ископавања литијума.

Тим угледних стручњака чине, поред ресорног министра Златибора Лончара још и директорка Института за јавно здравље Србије „др Милан Јовановић Батут“ Верица Јовановић, академик, проф. емеритус научни саветник и хематолог Бела Балит, шеф катедре за хигијену са медицинском екологијом Медицинског факултета БУ, специјалиста за испитивање животне средине, предавач у области екотоксикологије Сања Миленковић, начелник Института за медицину рада ВМА пуковник др Александар Алексић, директор Института за мајку и дете „др Вукан Чупић“ Владислав Вукомановић.

У тиму су и начелница Стерилног блока и одељења за трансплантације Института за мајку и дете „др Вукан Чупић“ Драгана Вујић, специјалиста хигијене, помоћник директора за јавно здравље Шабац, задужен за праћење фактора ризика на територији Мачванског округа Игор Драгичевић, начелник Управе за војно здравство Министарства одбране бригадни генерал Радивоје Анђелковић.

Vučić: Tiršova 2 biće završena do marta, aprila 2027. godine, za nas je zdravlje najvažnije

Преузмите андроид апликацију.