Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Прави тајминг смањује шансе за развод: Стручњаци откривају савршено време за ступање у брак

Која је идеална старост за брак ако узмемо у обзир стопу развода? Према стручњакињи за везе, Лори Готлиб из Лос Анђелеса, избор праве старости за брак може значајно утицати на дуготрајност и стабилност везе.
Фото: Pexels/deesha chandra

У свом разговору са Стивеном Бартлетом у подцасту Дневник једног генералног директора, Лори је поделила своја искуства и резултате истраживања Института за породичне студије.

Зашто је права старост битна

Према студији, идеална старост за брак је између 25 и 30 година. Ако се ожените или удате са 25 година, смањићете шансе за развод за преко 50 процената у поређењу са браком у двадесетим годинама.

Ова старост омогућава партнерима да развију јаснији осећај себе и својих циљева, што је кључно за раст у пару. Каснији брак пружа више заједничких искустава и боље међусобно разумевање, уз предност присуства родитеља и браће и сестара.

Како старост утиче на стабилност

Студија је показала и да свака додатна година пре 32. смањује шансу за развод за 11 одсто, док се након 32. шанса за развод повећава за пет одсто сваке године. Лори Готлиб објашњава да људи са годинама постају мање флексибилни у односима, што може утицати на стабилност брака.

Многи људи верују да више искуства у забављању чини партнере бољима, али превише искустава може отежати односе због „пртљага“ који носимо. Готлиб такође напомиње да данас људи често имају нереална очекивања од партнера и брзо одустају ако не осете „искру“ на првом састанку.

Зрелост и компатибилност

За многе парове у раним тридесетим годинама, брак значи зрелост, стабилност и едукованост, што помаже у смањењу ризика од развода. Међутим, како старосни праг расте, ризик од развода се повећава. Истраживање које је спровео Николас Х. Волфингер са Универзитета Јута потврђује овај тренд за различите демографске групе.

Идеално доба за брак

Укратко, касне двадесете су идеалне године за стушање у брак за већину људи јер омогућавају баланс између зрелости и флексибилности, што је кључно за дуготрајан и срећан брак. Док су парови у тридесетим годинама обично зрелији, образованији и финансијски стабилнији, они који се венчавају у касним двадесетим имају веће шансе за успешан брак јер су способни да прилагоде своје навике и начин живота.

Klima diktira nove destinacije za odmor – Belgijska obala mogla bi da postane Francuska rivijera

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке